image
Sursa foto: MAEIE

Reuniunea în domeniul energetic de la Odessa: Ce au convenit cei șase miniștri din Ucraina, R. Moldova și România

Încheierea unui Acord trilateral pentru consolidarea interconectivității pentru aprovizionarea cu energie între cele trei state și colaborarea cu Comisia Europeană pentru implementarea imediată a acestuia, este una din deciziile asupra căreia au convenit cei șase miniștri ai Ucrainei, Republicii Moldova și România, întruniți joi la Odessa la reuniunea ministerială în domeniul energeticii.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu a precizat că împreună cu omologul său din Ucraina, German Hałuszczenko şi din România, Virgil Popescu au convenit asupra mai multor aspecte ce țin de creșterea securității energetice în regiune.

Miniștrii au decis urgentarea discuțiilor privind utilizarea interconectoarelor de gaz, alocarea de capacități în cadrul interconectoarelor de electricitate și gaz și minimizarea plăților pentru fluctuațiile neintenționate prin intermediul interconectărilor transfrontaliere care reglementează FSKAR.

Totodată, au convenit să utilizeze mai eficient capacitățile subterane de stocare a gazului, care reprezintă un element important pentru securitatea energetică a regiunii. Miniștrii au convenit să încheie și un Acord trilateral pentru consolidarea interconectivității pentru aprovizionarea cu energie între cele trei țări și să înceapă să lucreze cu Comisia Europeană pentru implementarea imediată a acestuia, inclusiv pentru asigurarea finanțării.

Totodată au decis să lucreze îndeaproape pentru creșterea livrărilor bilaterale comerciale de electricitate prin contracte pe termen scurt, mediu și lung, între companiile de stat din România Ucraina și Republica Moldova.

„Am exprimat disponibilitatea de a organiza întrevederi regulate și am convenit ca următoarea reuniune să fie dedicată consolidării potențialului de tranzit al Ucrainei, Republicii Moldova și României”, a menționat Andrei Spânu.

Amintim că joi, la Odessa a avut loc o reuniune ministerială la care au participat viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, precum și viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale Andrei Spînu, ministrul energiei al României, Virgil Popescu și ministrul energiei al Ucrainei, Gherman Galushcenko.

Oficialii au punctat că cele trei state pot acționa rapid prin sincronizarea sistemelor electrice a statelor noastre cu Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică ENTSO-E. Iar astfel de reuniuni permit identificarea instrumentelor legale și administrative pentru a beneficia din plin de această integrare graduală cu Uniunea Europeană în domeniul energetic.

Noutăţile partenerilor

comentarii: