image
Sursa foto: profitconfidential.com

Banca Mondială avertizează asupra riscului crescut de recesiune globală în 2023

Banca Mondială avertizează asupra riscului crescut de recesiune globală în 2023, care se profilează pe fondul celor mai ample creșteri simultane ale ratelor dobânzilor la nivel mondial din ultimele cinci decenii.

Cele mai mari trei economii ale lumii, SUA, China și Zona Euro, au încetinit brusc și chiar și o “lovitură moderată asupra economiei globale în următorul an ar putea duce în recesiune”, a transmis Banca Mondială.

Potrivit acesteia, economia globală se află în cea mai puternică încetinire după o redresare post recesiune din 1970, iar încrederea consumatorilor a scăzut deja mai mult decât în ​​perioada premergătoare recesiunilor globale anterioare.

“Creșterea globală încetinește brusc, probabil că mai multe țări vor intra în recesiune”, a afirmat președintele Băncii Mondiale, David Malpass, adăugând că aceste tendințe vor persista cu consecințe devastatoare pentru piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare, scrie Biziday.

Creșterile sincronizate ale ratelor dobânzilor desfășurate la nivel global și acțiunile politice aferente vor continua probabil până în anul viitor, dar ar putea să nu fie suficiente pentru a readuce inflația la nivelurile observate înainte de pandemie.

Dacă nu se diminuează întreruperile lanțurilor de aprovizionare și presiunile de pe piața muncii, rata inflației la nivel mondial, excluzând energia, ar putea rămâne la aproximativ 5% în 2023, aproape dublu față de media ultimilor cinci ani de dinainte de pandemie.

Pentru a reduce inflația, băncile centrale ar putea avea nevoie să majoreze ratele dobânzilor cu încă 2 puncte procentuale, pe lângă creșterea de 2 puncte procentuale deja observată față de media din 2021, se arată în comunicat.

Dar o creștere de această dimensiune, împreună cu stresul pieței financiare, ar încetini creșterea produsului intern brut global la 0,5% în 2023, ceea ce ar îndeplini definiția tehnică a unei recesiuni globale, a transmis banca. Malpass a spus că factorii de decizie ar trebui să-și schimbe atenția de la reducerea consumului la creșterea producției, inclusiv asupra eforturilor de a genera investiții suplimentare.

Vicepreședintele Băncii Mondiale, Ayhan Kose, a declarat că o înăsprire a politicilor monetare și fiscale ar contribui la reducerea inflației, dar ar putea agrava situația și ar putea accentua încetinirea creșterii globale.

Studiul a sugerat că băncile centrale ar putea combate inflația fără a declanșa o recesiune globală prin comunicarea clară a deciziilor lor de politică monetară, în timp ce factorii de decizie politică ar trebui să pună în aplicare planuri fiscale credibile pe termen mediu și să continue să ofere ajutor țintit gospodăriilor vulnerabile.

Noutăţile partenerilor

comentarii: