image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Prima ședință plenară din sesiunea de toamnă a început cu acuzații și previziuni sumbre: „Ne așteaptă o iarnă grea”

Prima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de toamnă a început cu acuzații din partea opoziției. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a criticat Guvernul nu a pregătit un plan anticriză. De cealaltă parte, speakerul Igor Grosu a îndemnat clasa politică să fie unită întrucât „ne așteaptă o iarnă grea”, dar a dat asigurări că Republica Moldova va primi din partea partenerilor de dezvoltare.

„E o perioadă de criză care riscă să ne aducă în colaps. E un moment istoric care necesită acțiuni clare, un plan anticriză al Guvernului. Avem un Guvern slab, foarte nepregătit, care nu a fost în stare să vorbească cu cetățenii, agenții economici, fermierii care au anunțat proteste. (...) Era momentul să consolidăm clasa politică. Am asistat la un show de prost gust. Arestarea liderilor politici ai celui mai mare partid de opoziție, arestarea conturilor partidului. Am asistat la o justiție selectivă, procurori care deservesc guvernarea PAS. Asistăm la monopolizarea pieței media. Pretinsa reformă universitară nu a fost consultată cu reprezentanții domeniului. Dacă vom contunua tot așa nu va rămâne nimic din democrația din țară”, a declarat deputatul BCS Vlad Bătrâncea.

BCSBCS

De cealaltă parte, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a îndemnat clasa politică să uite de disensiuni, pentru că „în loc este soarta țării”.

„Ne așteapă o sesiune mai complicată, deorece ne așteaptă o iarnă mai complicată. Dar nu suntem singuri. Avem mulți prieteni, vecini care vor fi alături de noi. De noi depinde să nu ne lăsăm înfrânți de greutăți și să luăm decizii corecte la timp. De noi depinde să fim uniți și să lucrăm în același scop - o țară europeană care să aibă grijă de cetățenii săi. Să lăsăm la o parte culorile politice, pentru că în joc e soarta țării. Am moștenit o țară în care se fura cu sacul, dar nu e momentul să ne apucăm de oftat”, a menționat speakerul Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a comentat și protestele Partidului Șor, remarcând că șefii acestui partid „sunt gata să-și vândă țara, numai să scape de închisoare”. Deputații acestui partid au anunțat că boicotează ședința de astăzi.

GrosuGrosu

În cadrul primei ședințe din sesiunea de toamnă, deputații urmează să examineze mai multe proiecte care urmăresc consolidarea protecției sociale a populației, dar și proiecte de ratificare a unor acorduri internaționale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: