image
Sursa foto: Profimedia

Kazahstanul își va redenumi capitala Astana, la trei ani după ce fusese botezată cu numele fostului președinte

Kazahstanul își va reboteza capitala Astana, după ce numele orașului fusese schimbat în 2019 pentru a-l onora pe fostul președinte Nursultan Nazarbayev, informează The Guardian, citat de Digi24.

Actualul președinte, Kassym-Jomart Tokayev, a acceptat revenirea la vehicul nume al capitalei, la trei ani de la schimbare, a declarat purtătorul său de cuvânt.

Inițiativa a venit de la un grup de parlamentari kazahi. Una dintre primele decizii luate de Tokayev, după preluarea funcției în 2019 de la Nursultan Nazarbayev, a fost să ceară redenumirea capitalei din Astana în Nur-Sultan.

Nazarbayev a condus Kazahstanul timp de 30 de ani, sub Uniunea Sovietică și după proclamarea independenței, în 1991. El a mutat capitala țării de la Alma-Ata la Astana în 1997.

Decizia a fost criticată pentru că orașul este destul de izolat și are parte de ierni foarte aspre, când temperaturile pot ajunge la -51 de grade Celsius. Nursultan Nazarbayev a transformat Astana într-un oraș plin de proiecte de arhitectură megalomanice, lipsite de gust. După retragere, el și-a păstrat o influență enormă în calitate de lider al partidului de guvernământ și șef al consiliului de securitate.

Kassym-Jomart Tokayev l-a îndepărtat din aceste posturi după protestele violente din ianuarie, provocate parțial de nemulțumirea cetățenilor că fostul lider se află încă într-o poziție de putere. Peste 230 de oameni au murit în ianuarie. În iunie, kazahii au votat cu o majoritate covârșitoare pentru schimbări constituționale după ce protestele l-au îndepărtat pe Nursultan Nazarbayev din conducerea celei mai bogate țări din Asia Centrală.

Noutăţile partenerilor

comentarii: