image
Sursa foto: jurnal.md

Trei asociații ale fermierilor decid astăzi ce acțiuni vor întreprinde, după ce le-a fost refuzată întâlnirea de la Guvern

Federația Fermierilor, asociația Forța Fermierilor și Moldova Fruct se întrunesc astăzi în ședință pentru a discuta ce acțiuni vor întreprinde, după ce au solicitat o întrevedere cu premierul Natalia Gavrilița, dar nu primit niciun răspuns.

Agricultorii au înaintat anterior mai multe revendicări în contextul pagubelor provocate de seceta din această vară și majorarea prețurilor la motorină și fertilizanți, dar acestea au rămas fără răspuns.

Ei au cerut amânarea plăților către creditori, fără calcularea penalităților; acordarea de facilități fiscale: utilizarea TVA pentru achitarea de taxe și impozite și compensarea pierderilor suferite de agricultori cu cel puțin 3 000 de lei per hectar, iar în cazul pomicultorilor – cu cel puțin 2 lei per kilogram de mere vândut procesatorilor sau exportat.

Totodată „Forța Fermierilor” a solicitat introducerea unui impozit unic în agricultură. Acesta ar urma să fie calculat pentru unitatea de suprafață a terenului agricol în funcție de bonitate și ar include impozitul pe venit, impozitul funciar, taxa pentru folosirea drumurilor și toate taxele locale. Impozitul ar urma să fie încasat în întregime în bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de nivelul  I.

Ministerul Agriculturii a anunțat la începutul acestei luni că a discutat cu șefii băncilor și aceștia au acceptat reeșalonarea datoriilor pentru agricultori.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budeanschi, a anunțat în cadrul unei emisiuni televizate că Guvernul este interesat să ofere programe de susținere pentru agricultori și mai puțin, să ofere, mai ales în condițiile crizei de astăzi, facilități fiscale.

„Noi nu avem alte surse de venit decât taxele și impozitele cetățenilor. Atât cât colectăm de la business, de la cetățeni, atât putem oferi înapoi societății. Concret în această situație excepțională, agricultorii pot fi ajutați prin metode țintite, dar eficiente pentru ei prin intermediul programelor de susținere a acestui sector”, a spus ministrul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: