image
Sursa foto: Profimedia

Grecia anunță 21 de măsuri pentru a ajuta familiile lovite de creșterea rapidă a inflaţiei

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a anunţat sâmbătă 21 de măsuri pentru a veni în ajutorul familiilor care suportă cu greu o inflaţie galopantă şi pentru a promova creşterea economică.

În discursul său anual de politică economică susţinut la cea de-a 86-a ediţie a Târgului Internaţional de la Salonic (TIF), cel mai mare eveniment de acest gen din Grecia, Kyriakos Mitsotakis a promis că va acorda 250 de euro în decembrie celor 2,3 milioane de compatrioţi săi aflaţi într-o situaţie precară şi că va creşte alocaţia de locuinţă pentru studenţi de la 1.000 la 1.500 euro, relatează AFP, citată de Agerpres.

El a mai promis că va majora subvenţia pentru combustibil pentru încălzire la 300 de milioane de euro, prin lărgirea criteriilor de obţinere a acesteia cu scopul să beneficieze 1,3 milioane de locuințe suplimentare, precum şi crearea unui dispozitiv special de reducere a costului uleiului de încălzire.

O subvenţie de urgenţă de aproximativ 140 de milioane de euro va fi plătită şi fermierilor. „Luăm o serie de măsuri permanente, care vor intra în vigoare în ianuarie. În acest fel, este introdusă o plasă de siguranţă pentru societate şi se pun bazele unui viitor mai bun”, a spus şeful guvernului de la Atena.

Aproximativ opt miliarde de euro ar urma deja să fie cheltuite pentru reducerea facturilor la electricitate de anul trecut în Grecia. Kyriakos Mitsotakis a mai promis o creştere a pensiilor şi a salariului minim, precum şi reducerea TVA-ului în anumite sectoare, ceea ce aduce costul total al acestui nou pachet de ajutoare la 5,5 miliarde de euro. Creşterile de preţ legate de energie au provocat cea mai mare inflaţie în Grecia din ultimele trei decenii.

Acesta a rămas în două cifre pentru a cincea lună consecutiv, situându-se la 11,4% în august faţă de 11,6% în iulie, potrivit datelor furnizate vineri de Autoritatea elenă de statistică (ELSTAT).

Noutăţile partenerilor

comentarii: