image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

„Neutralitate!” - Dodon, deranjat că RM va prezenta un raport despre ajutorul pentru refugiați la reuniunea Ramstein

Fostul președinte Igor Dodon se arată deranjat de faptul că ministrul Apărării Anatolie Nosatâi participă astăzi la reuniunea „Grupul Ramstein”, Grup de Contact pentru susținerea Ucrainei, desfășurată în localitatea Rammstein, din Germania la care ministrul urmează să prezinte o relatare despre ajutorul oferit de RM refugiaților din Ucraina.

Minsiterul Apărării a anunțat anterior că evenimentul are ca scop discutarea situației actuale de securitate din Ucraina. La reuniune participă miniștrii apărării ai țărilor aliate NATO și partenerii internaționali.

În cadrul reuniunii, ministrul va trece în revistă asistența umanitară acordată Ucrainei de către Republica Moldova pentru refugiați, gestionată de Centrul Unic de Gestionare a Crizei, care este condus de reprezentanții Armatei Naționale.

Chiar și în aceste condiții, Igor Dodon consideră că s-ar atenta la „neutralitatea” RM.

„Intrarea în sfera de acțiuni militare ale NATO se produce inclusiv prin astfel de evenimente la care participă Ministrul Apărării. Oare dânsul a uitat de principiul neutralității, consfințit în Constituția Republicii Moldova?”, se întreabă Dodon într-o postare pe facebook.

Acesta sugerează că în mod asemănător, participarea președintelui Maia Sandu la platforma Crimeea ar fi compromis „interesele economice și energetice ale RM. „Poporul moldovenesc plătește din greu consecințele provocate de acești iresponsabili”, a conchis șeful Uniunii de afaceri moldo-ruse.

Amintim că Grupul Ramstein este o platformă la nivel de miniștri ai apărării din 55 de state ale lumii, în cadrul căreia se diseminează informația privind ajutorul acordat Ucrainei.

Cetățenii și autoritățile din Republica Moldova găzduiesc la momentul actual 75 877 de refugiați ucraineni. De la începutul războiului nedrept și neprovocat declanșat de Rusia pe teritoriul statului vecin, RM a fost tranzitată de un flux de 545 de mii de ucraineni, jumătate dintre care sunt copii

Igor Dodon se află în arest la domiciliu. El este acuzat de trădare de patrie, îmbogățire ilicită și de finanțare a partidului de către o organizație criminală.

Acesta nu a condamnat războiul Rusiei și crimele la care se dedau trupele militare ale acestei țări pe teritoriul statului vecin.

Noutăţile partenerilor

comentarii: