image
Sursa foto: jurnaltv.md

Litvinenco promite reforme urgente în sistemul justiției. Replica lui Plângău!

În timp ce ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, spune că reforma justiției nu se face peste noapte, dar procesul s-a urnit totuși din loc, președintele Platformei DA, Dinu Plângău, afirmă că realizările guvernării în sitemul justiției sunt modeste, iar PAS a promovat în justiție și Procuratură persoane compromise. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

”Am pornit curățarea întegului sistem de justiție - evaluarea membrilor CSM și CSP. Comisia de pre-vetting, constituită din experți internaționali, lucrează. Din câte înțeleg, noi până la finalul anului trebuie să avem o nouă componență a CSM, trecută deja prin acest filtru al integrității. Procesul de curățare a început. După ce finalizăm cu CSM și CSP, a doua parte a reformei mari care urmează să aibă loc ține de Curtea Supremă de Justiție. O vom începe undeva prin februarie, așa încât să avem o nouă Curte Supremă de Justiție. Probabil în toamna anului viitor vom începe vetting-ul mare: verificarea integrității și excluderea din sistem a tuturor celorlalți carer nu îndeplinesc aceste criterii”,

a declarat Sergiu Litvineco în cadrul emisiunii.

”PAS a venit la guvernare cu un mesaj anti-corupție, curățarea sistemului... Acum partidul de guvernământ are pârghii care ar permite schimbarea sistemului și ar reda încrederea cetățenilor. PAS are principalele pârghii în stat, are Președinția, are majoritate absolută în Parlmanet, are întreaga componență a Guvernului... Din punct de vedere politic a fost numit în funcție procurorul general interimar, am văzut o asumarer politică și la Procuratura Anticorupție, am văzut o asumare politică la CNA, am văzut mai multe numiri în funcții-cheie în sistemul judecătoresc. Asta este suficient ca să-ți asumi eșecurile care se întâmplă, cât și modestele realizări”,

a replicat Dinu Plângău.

Totodată, Plângău i-a reproșat lui Litvinenco că autoritățile nu au făcut uz de pârghiile, deja existente în legislația Republicii Moldova, privind procedura de extrădare. Președintele Platformei DA spune că, prin folosirea acestor pârghii, ar fi putut să fie extrădați Veaceslav Platon, Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc sau Vladimir Andronachi. ”Există un alt mod de transmitere a procedurilor”, spune Plângău, fără să dea detalii.

Litvinenco a atras atenția că în cazul dosarului Plahotniuc, care a fost finalizat și urmează să ajungă în instanță, dar și în cazul unui alt dosar de mare corupție, ”nu vede riscuri”, dar ”tărăgănări probabil vor fi, știind ce fel de personaj este acesta”. Chiar și așa, ministrul Justiției s-a arătat sigur că ”se vor găsi remediile necesare și se va acționa așa încât dosarele să nu fie blocate”.

Precizăm că procurorii vor afla mâine dacă pot încheia urmărirea penală pe numele fugarului Vladimir Plahotniuc, în dosarul denumit generic „frauda bancară”, în lipsa acestuia.

Urmăriți aici declarațiile celor doi politicieni:

Noutăţile partenerilor

comentarii: