image
Sursa foto: captură Jurnal TV

Un sat uitat de lume: În Anini din raionul Hâncești, magazinul lucrează două ore pe zi, iar medicul vine o dată pe lună

În Moldova sunt sate unde produsele la magazin pot fi cumpărate doar două ore pe zi, iar dacă e trecut de ora 10:00 - rămâi fără pâine. Vorbim, de exemplu, despre satul Anini, raionul Hâncești. Aici și medicul vine o dată sau de două ori pe lună. Pacienții sunt primiți într-o cămară transformată în punct medical, într-o casă din sat.

Pe vremuri, Anini era un sat cu școală, grădiniță, punct medical și magazin. Astăzi, din toate cele enumerate, a rămas doar magazinul. Acesta lucrează doar două ore-n zi, iar produsele sunt limitate.

Tinerii au plecat, bătrânii au decedat, iar în sat au rămas cei care nu au unde se duce și cei care nu ar lăsa localitatea pentru nimic în lume.

Pentru cei peste o sută de oameni care locuiesc aici, odată sau de două ori în lună vine medicul. Sătenii spun în glumă că nu ai dreptul să te îmbolnăvești decât odată-n lună.

Din punctul medical pe care-l avea satul nu a mai rămas nimic. Cu un an în urmă a căzut podul, apoi și pereții. Acum punctul medical este amenajat într-o cămară dintr-o casă din sat.

Prin satul Anini oficialii nu prea au trecere. Poate doar în campania electorală.

Anini este un sat din comuna Lăpuşna, raionul Hânceşti. Conform datelor recensământului din 2004, populația satului constituia 197 de oameni.

Noutăţile partenerilor

comentarii: