image
Sursa foto: booking.com

Un locuitor al capitalei ar trebui să muncească cel puțin 13 ani pentru a-și procura un apartament

Un locuitor al capitalei ar trebui să muncească cel puțin 13 ani pentru a-și procura un apartament. Acest indicator este de două ori mai dramatic decât media europeană. Totuși, situația arată mai bine decât acum 14 ani, când beneficiarii de ipotecă abia dacă reușeau să acopere, din salariu, a treia parte din mărimea ratelor ipotecare.

Acum, o rată ipotecară echivalează cu un salariu și jumătate, susține expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. La modul practic însă, locuitorii capitalei spun că lucrurile sunt mai complicate. Pentru a-și cumpăra o locuință în capitală unii spun că ar avea nevoie de 50 de ani, iar alții susțin că o viață de om nu ar fi suficientă dacă ar aduna bani doar din salariu.

Statisticile oficiale arată că, în prezent, accesibilitatea unui apartament este de 4-5 ori mai mare decât acum 15 ani. Un moldovean, are nevoie, în medie de 10 ani ca să-și procure un apartament. Totuși, numărul apartamentelor noi cumpărate a scăzut de cel puțin trei ori în Republica Moldova în 2022.

„Moldovenii cumpără circa 20% apartamente noi, restul, la mâna a doua. Dacă în 2006 trebuia să lucreze 43 de ani ca să cumpere un apartament, în 2020 s-a ajuns la 9,9 ani, iar în prezent este de 10,4 ani. Avem o ușoară îngreunare și este legat de faptul că prețul apartamentelor a crescut mai repede în ultimii doi ani decât veniturile”, susține Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul.

Un cetățean care locuiește în capitală și tot aici muncește, ar avea nevoie, în medie, de 13 ani pentru a-și putea permite un apartament nou de 70 de metri pătrați. Ioniță atenționează că, din motive necunoscute, Agenția Servicii Publice deja de un an nu mai publică datele privind tranzacțiile de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile, fapt ce ridică multe semne de întrebare. Asta pentru că unii cetățeni investesc sau ascund banii anume pe acest segment.

„Cu mare regret, de un an de zile, Agenția Servicii Publice nu publică datele privind tranzacțiile de vânzare-cumpărare, acte relevante pentru toate tipurile de imobile. Ceea ce este foarte grav. Pentru că piața imobiliară este cea mai mare din Republica Moldova. 70 la sută din toată avuția cetățenilor noștri este ascunsă în imobile. 25 la sută dintre toate creditele date de bănci sunt în imobile”, explică Ioniță.

Agenția Servicii Publice nu a reacționat deocamdată la acest reproș. În prima jumătate a anului curent s-a înregistrat cel mai mic număr de locuințe dat în exploatare din 2014, fenomen ce arată că piața imobiliară a luat o pauză din cauza crizei și a exigențelor privind darea în exploatare a locuințelor.

În ceea ce privește creditele ipotecare, dacă anul trecut acestea creșteau lunar cu aproape 300 de milioane de lei, în primele șapte luni ale anului curent rata de îndatorare a populației este de două ori mai mică.

Noutăţile partenerilor

comentarii: