image
Sursa foto: Jurnal.md

Dosarul fostului șef SIS Vasile Botnari, desecretizat; Detalii despre expulzarea celor șapte profesori turci // DOC

Acum patru ani, Republica Moldova a extrădat în taină șapte profesori turci. În mai puțin de o zi, profesorii reținuți au fost predați Turciei, unde au fost condamnați la lungi pedepse cu închisoarea. Detaliile extrădării au fost secretizate în tot acest timp, motivându-se că acest caz ar fi un secret de stat. Cu toate acestea, în vara anului 2022, dosarul a fost declasificat, iar NewsMaker.md a intrat în posesia unor documente.

Operațiunea specială ar fi fost pregătită de Centrul Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate (ISS), iar detaliile acesteia au fost ascunse cu grijă. Confrom documentelor desecretizate, pe 5 septembrie 2018, mai mulți ofițeri ai SIS au fost rugați să fie pregătiți. A doua zi, la ora 05:00, a avut loc o ședință operațională.

Ofițerii SIS implicați în operațiune au fost împărțiți în grupuri de câte 3-4 persoane. Acestora li s-au oferit plicuri cu informații despre cetățenii turci a căror prezență în Republica Moldova era considerată nedorită. Aceștia urmau să fie reținuți și duși la Biroul Migrație și Azil, dar pe drum, ofițerii SIS au primit un nou ordin: să îi ducă pe profesorii turci direct la aeroport.

Ulterior, participanții la operațiune au declarat că nu știau cine a dat ordinul. Dar o cursă charter îi aștepta deja pe profesori la aeroport, iar odată aterizați în Turcia, ofițerii de informații turci i-au întâmpinat.

Potrivit sursei citate, zece zile mai târziu, unul dintre directorii adjuncți ai SIS urma să demisioneze, iar șeful de atunci al SIS, Vasile Botnari, doi ani mai târziu, avea să devină singurul învinuit în dosarul expulzării ilegale a profesorilor turci.

NewsMaker.mdNewsMaker.md
NewsMaker.mdNewsMaker.md

Jurnal.md amintește în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori și angajați ai liceului Orizont au fost ridicați din casele lor de către angajați ai Serviciului Informații și Securitate, duși într-o direcție necunoscută, iar în seara zilei, se zvonea că aceștia deja erau în penitenciarele din Turcia, fapt confirmat ulterior. Instituțiile statului au comunicat incoerent, s-au contrazis nu o dată – expulzare, extrădare, declararea unui străin indezirabil. Pe 6 septembrie, SIS, într-un comunicat oficial, susținea că cei 7 cetățeni turci au fost declaraţi indezirabili “de către organele competente” şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova. Nu este clar la care organe făcea referire SIS.

În iunie 2019, CEDO a decis că Republica Moldova a încălcat drepturile omului atunci când i-a extrădat pe cei cinci profesorii turci. Prin verdictul dat Republicii Moldova de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, RM a fost obligată să plătească fiecăruia dintre reclamanți 25.000 euro pentru prejudiciu moral, adică 125.000 de mii de euro.

Unul dintre cei șapte profesori turci extrădați din Republica Moldova a fost condamnat, în iulie 2019, la șapte ani și jumătate de închisoare pentru infracțiuni legate de terorism. La acel moment era vorba despre Riza Dogan, directorul filialei Durlești a rețelei de licee Orizont, care a fost condamnat ieri de un tribunal din Turcia.

În octombrie 2020, Huseyin Bayraktar, unul dintre cei șapte profesori turci extrădați ilegal din Republica Moldova în 2018, a fost eliberat. Anunțul a fost făcut de directorul filialei „Orizont” din Durlești, Hasan Baris, pe pagina de Facebook, dar postarea a fost ștearsă în scurt timp.

În luna iunie a anului curent, cei șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont”, expulzați ilegal din Republica Moldova în anul 2018, au primit dreptul de a intra și de a se afla pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu prevederile Legii 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova. Biroul migrație și azil al Ministerului Afacerilor Interne a revizuit actele administrative emise în privința cetățenilor turci, profesori în cadrul Liceului ,,Orizont”, ca urmare a Hotărârii CtEDO Ozdil Republicii Moldova nr. 42305/18 din 11 iunie 2019.

Noutăţile partenerilor

comentarii: