image
Sursa foto: Profimedia

Rusia avertizează că va înceta să mai vândă petrol țărilor care impun plafoane de preț pentru resursele sale energetice

Kremlinul a declarat astăzi că Rusia va înceta să mai vândă petrol țărilor care impun plafoane de preț pentru resursele energetice ale Rusiei, plafoane care, potrivit Moscovei, ar duce la o destabilizare semnificativă a pieței globale a petrolului.

„Companiile care impun un plafon de preț nu se vor număra printre beneficiarii petrolului rusesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe telefonice, susținând comentariile făcute ieri de vicepremierul Alexander Novak.

„Pur și simplu nu vom coopera cu ei pe principii care nu țin de piață”, a spus Peskov.

Miniștrii de finanțe din Grupul celor Șapte (G7) urmau să se întâlnească virtual vineri și se așteptau să consolideze planurile de impunere a unui plafon de preț pentru achizițiile de petrol rusesc, cu scopul de a reduce veniturile care ajung la Moscova.

Uniunea Europeană a impus la începutul acestui an o interdicție parțială asupra achizițiilor de petrol rusesc, despre care Bruxelles-ul spune că va opri 90% din exporturile Rusiei către blocul cu 27 de membri atunci când va intra complet în vigoare.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că a sosit momentul ca UE să ia în considerare o plafonare similară a prețurilor la achizițiile de gaz rusesc.

Peskov a declarat că cetățenii europeni sunt cei care plătesc prețul unor astfel de măsuri, impuse ca răspuns la campania militară a Moscovei în Ucraina.

„Piețele de energie sunt în fierbere. Acest lucru se întâmplă mai ales în Europa, unde măsurile antirusești au dus la o situație în care Europa cumpără gaz natural lichefiat (LNG) din Statele Unite pentru o mulțime de bani – bani nejustificați. Companiile americane se îmbogățesc, iar contribuabilii europeni devin mai săraci”, a declarat Peskov.

„Rusia studiază modul în care un plafon de preț pentru exporturile sale de petrol ar putea afecta economia sa. Un lucru poate fi spus cu încredere: o astfel de măsură va duce la o destabilizare semnificativă a piețelor petroliere”, a declarat Peskov, transmite Reuters, citat de Economedia.

Înainte ca Rusia să trimită zeci de mii de soldați în Ucraina în februarie, Europa era destinația pentru aproape jumătate din exporturile de țiței și produse petroliere ale Rusiei, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: