image
Sursa foto: jurnaltv.md

De patru ani, „Casa Oaza” din raionul Edineț a devenit adăpost pentru cei care nu au pe nimeni în această lume // VIDEO

Șase beneficiari ai Centrului de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități au o locuință protejată. Se numește Casa Oaza și se află în satul Brânzeni, raionul Edineț. De patru ani, cei care nu au pe nimeni în această lume se bucură de proiectul „Locuința protejată Oaza”, finanțat de Guvernul Austriei.

„Am hotărât să dezinstituționalizăm șase persoane din această instituție pentru a-i plasa în serviciul social - locuință protejată. Obiectivul principal al asociației noastre este îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu nevoi speciale aflate într-o instituție de stat și da, desigur a fost un proces anevoios. A trebuit la început să facem un raport de expertiză judiciară a a beneficiarilor pentru a-i putea plasa în serviciu”, afirmă Diana Moraru, manager „Locuința protejată Oaza”.

Sarcina de bază a lucrătorilor sociali este să le insufle beneficiarilor siguranța și căldura unei adevărate familii.

„Noi trebuie să facem în așa fel, încât ei să se simtă ca noi, ca toți, într-o familie. Din toți beneficiarii, șase la număr, doar unul are rude care-l vizitează”, a menționat Eugenia Cara, asistent social.

În timp, cei șase beneficiari au deprins abilități de conservare pentru sezonul de iarnă. În două sere cresc roșii, castraveți și flori, iar în curte se află o mică fermă. De toate au grijă beneficiarii, ghidați de lucrătorii sociali.

„Beneficiarii noștri sunt foarte bravo, ne mândrim cu rezultatele lor. Fiind deja la patru ani de activitate, aici, în cadrul locuinței protejate ne putem mândri cu o seră de castraveți, una de roșii, în spatele casei avem o grădină un de plantăm legume pentru consumul intern. Avem dezvoltată și o mini fermă de animale și păsări”, a agăugat Diana Moraru.

„Noi venim de dimineață și îi învățăm a găti totul, a munci, a prăși. Tot ce facem noi acasă, noi îi învățăm ca să știe și dumnealor. Ei se schimbă zi de zi, tot mai bine și mai bine”, mai spune asistenta Eugenia Cara.

Oamenii spun că muncesc cu plăcere, dezvoltând abilități utile.

„Anul acesta, de exemplu, suntem mai cu experiență, am făcut răsadul pentru serele noastre singuri, chiar am și vândut puțin. Noi nu nu am ieșit la piață, ci la poartă, au fost plasate scăunele și beneficiarii noștri, ghidați de angajați au vândut și realizat produsele lor”, DIANA MORARU, manager Locuința Protejată „Oaza”.

Din noiembrie 2018, Asociația Obștească AREAP dezvoltă la nordul Republicii Moldova serviciul social Locuința protejată „OAZA” în satul Brânzeni, raionul Edineț. Acest serviciu este destinat persoanelor adulte cu dizabilități, care au nevoie de sprijin pentru a trăi independent într-o comunitate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: