image
Sursa foto: Reuters

Riga a inițiat demolarea unui monument sovietic; Orice glorifică regimurile totalitare va fi demontat până pe 15 noiembrie

Autorităţile letone au început astăzi demonstarea unui monument sovietic în orașul Riga, transmite dpa, citată de Agerpres.

Muncitorii au îndepărtat mai multe statui gigantice din bronz, parte a acestui monument care a fost înconjurat cu un paravan de protecţie, iar accesul a fost blocat de poliţie.

Nu este încă foarte clar când va fi demolată complet principala componentă a monumentului, un stâlp înalt de 79 de metri în vârful căruia tronează o stea sovietică. Pregătirile sunt în curs, dar municipalitatea spune că nu se va folosi explozibil.

Orice glorifică regimurile totalitare trebuie demontat până pe 15 noiembrie, potrivit unei rezoluţii a parlamentului leton.

Rusia a protestat ferm faţă de aceste intenţii.

Monumentul a fost ridicat în 1985 pentru a marca cea de-a 40-a aniversare a victoriei sovietice din cel de-al doilea război mondial asupra regimului lui Hitler ca „monument dedicat celor care au eliberat Letonia sovietică şi Riga de invadatorii fascişti germani".

În timpul celui de-al doilea război mondial Letonia a fost ocupată atât de Germania, cât şi de Uniunea Sovietică. După încheierea războiului, statul baltic a făcut parte, forţat, din Uniunea Sovietică până în 1991. Prin urmare, majoritatea letonilor văd monumentul nu ca pe un simbol al victoriei asupra lui Hitler, ci ca pe un simbol al unei reînnoite ocupaţii sovietice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: