image
Sursa foto: politico.eu

Ce mai fac europenii pentru a mai atenua şocul scumpirilor uriaşe

În Franţa, supermarketurile şi benzinăriile au un răspuns la creşterea dramatică a inflaţiei: îngheţarea unor preţuri pentru următoarele luni.

Gigantul de retail Carrefour a anunţat recent că va menţine preţurile a peste 100 de produse esenţiale neschimbate pentru următoarele 100 de zile. Acesta a adăugat că preţurile ar putea totuşi creşte din nou în cazul majorării unor tarife.

Anunţul Carrefour vine după ce E.Leclerc, un alt lanţ francez de supermarketuri, a decis luna trecută să plafoneze preţurile a peste 230 dintre produsele sale esenţiale până la începutul lunii decembrie, prelungind o îngheţare a preţurilor introdusă pentru 120 de produse în mai.

În ultimele săptămâni, şi gigantul francez din TotalEnergies a luat măsuri de protejare a şoferilor de scumpirile dureroase de la pompă. Luna trecută, compania a anunţat că va reduce preţurile benzinei pentru clienţii benzinăriilor sale cu 0,20 euro pe litru până la începutul lunii no­iembrie, şi cu 0,10 euro pe litru din noiembrie până la sfârşitul anului.

Grecia a anunţat că va cheltui aproape 2 miliarde de euro pentru subvenţionarea facturilor în creştere la energie în septembrie, în condiţiile în care energia continuă să se scumpească în întreaga Europă, notează Ziarul Financiar.

Statul grec va acoperi 94% din scumpirea facturilor la energie pentru majoritatea gospodăriilor luna viitoare, cei mai săraci beneficiind de o susţinere de 100%. IMM-urile vor avea 89% din scumpire acoperită, iar fermierii până la 90%.

Costul total al subvenţiilor pe septembrie se va ridica la 1,9 miliarde de euro, în creştere de la 1,14 miliarde în august.

Din 25 august, furnizorii de electricitate din Grecia sunt obligaţi să-şi informeze clienţii cu privire la preţurile pentru luna următoare, iar consumatorii îşi pot schimba gratuit furnizorii.

Bulgarii resimt foarte acut durerea inflaţiei, aproape unu din trei fiind în incapacitate de a-şi plăti facturile.

Un studiu realizat de Eurofund arată că 27% din cetăţenii bulgari întâmpină deja dificultăţi în a-şi plăti facturile. Iar scumpirea energiei este aşteptat să adâncească această tendinţă. Există de asemenea o înmulţire a creditelor de consum nerambursate, iar numărul de datornici către serviciile telecom este de asemenea în creştere.

Noutăţile partenerilor

comentarii: