image
Sursa foto: Jurnal.md

Carburanți mai ieftini, transport public la același preț; Ceban: „Nu văd de ce ar trebui să se ieftinească biletele”

Primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că prețul biletelor și abonamentelor pentru călătoriile cu transportul public în municipiul Chișinău rămân neschimbate și nu va scădea, în ciuda faptului că tariful carburanților este de două luni în continuă scădere și a ajuns la nivelul înregistrat în luna martie.

Mai mult, Ion Ceban insistă că sinecostul călătoriei ar fi chiar mai mare decât prețul de 6 lei pe care îl plătesc astăzi chișinăuienii.

„Sinecostul la la troleibuz este de 7 lei 40, la autobuz este de 19 lei, iar de la Sângera, sinecostul este de 29 de lei, de 5 ori practic mai mare. Ultim dată, tariful a fost modificat în 2009”, a declarat Ceban.

Edilul a insistat și asupra faptului că în anul curent cheltuielile pentru întreținerea Parcului Urban de Autobuze ar fi ajuns la „un miliard de lei, comparativ cu 2011, când această cifră constituia 51 de milioane de lei”.

Totodată, acesta a menționat că prețurile la carburanți, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut sunt de două ori mai mari. Totuși, acesta nu a justificat de ce prețul călătoriei la transportul public trebuie să fie de trei ori mai mare, în contextul în care prețul carburanților a crescut doar de două ori.

„Chiar și la prețurile carburanților de astăzi, în comparație cu anul trecut, prețul este de două ori mai mare, iar carburanții sunt o parte componentă foarte importantă, dar nu este cea mai importantă în această privință”, a menționat primarul.

Și de această dată, în încercarea de a justifica tariful pentru transportul public în municipiul Chișinău, acesta a ținut să ironizeze actuala conducere a țării, amintind despre despre „rata inflației, care este cea mai mare din Europa” și „prețul gazului, care a crescut de șase ori”: „De ce nu puneți întrebarea asta la interurban, unde prețul crește continuu, acolo unde sunt dominatorii noștri responsabili de gaz, de restul și de multe altele?”

În încheiere Ceban a adăugat nu vede vreun motiv pentru care costul unei călătorii la transportul public ar trebui să scadă. Și deși insistă asupra faptului că sinecostul unei călătorii este de 7, 40 lei, acesta ține să amintească despre gratuitatea pe care a oferit-o celor 200.000 de pensionari din capitală, în contextul în care contribuabilii scot din buzunare un tarif de 3 ori mare în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

„Nu văd de ce ar trebui să se ieftinească biletele și abonamentele. Cheltuielile sunt mult mai mari, grație unor circumstanțe pe care le avem, pe lângă fatul că tarifele demult trebuiau modificate. La ziua de azi, avem 60.000 de abonamente, ceea ce putem califica, eu cred, ca un succes. Avem 200.000 de pensionari care merg pe gratis, ceea ce nu este în regiune nicăieri, nici în țările membre ale Uniunii Europene”, a conchis edilul capitalei.

Amintim că prețurile de comercializare cu amănuntul a carburanților sunt în scădere continuă: de 2 luni, în cazul benzinei și de 7 săptămâni la motorină. În perioada respectivă, prețurile au scăzut cu 7,67 lei/litru sau 22,63 % la benzina COR 95 și cu 6,73 lei/litru sau 20,73 % la motorina standard.

În rezultatul scăderilor constante a cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol de la bursele internaționale, actualele prețuri maximale stabilite de ANRE la carburanți au coborât până la nivelul înregistrat ultima dată în luna martie.

Anterior, în octombrie 2019, înaintea alegerilor pentru fotoliul de primar al Chișinăului, Ion Ceban declara că transportul în comun ar trebui să fie gratuit: „În mod normal ar trebui să fie examinată opțiunea când transportul ar putea să fie și gratuit. Asta se face în foarte multe capitale”.

Ulterior, în luna mai a anului curent, primarul Ion Ceban a declarat ca prețul la transportul public va fi ajustat, fiind o soluție necesara pentru dezvoltarea municipiului Chișinău si evitarea falimentului. El a menționat ca ajustările la tarife sunt inevitabile, iar prin aceasta decizie, autoritățile își doresc sa pună accent pe procurarea abonamentului, astfel prețul pentru călătoria cu transportul public va fi mai mic.

Noutăţile partenerilor

comentarii: