image
Sursa foto: nasa.gov

Noi imagini uimitoare, surprinse de telescopul James Webb: Galaxia Roata de Car, fotografiată în toată splendoarea sa

NASA, împreună cu cei care operează telescopul spațial James Webb, au împărtășit imagini noi, și mai spectaculoase, suprinse de observator. De data aceasta, au oferit o nouă perspectivă asupra galaxiei Cartwheel, pe care Hubble și alte telescoape nu au observat-o anterior.

Folosind detectarea luminii infraroșii, JWST a reușit să pătrundă prin praful care a ascuns galaxia Cartwheel până acum. Imaginea este o compoziție obținută cu ajutorul JWST Near-Infrared Camera (NIRCam) și Mid-Infrared Instrument (MIRI).

MIRI a reușit, la rându-i, să descopere mai multe detalii despre praful galaxiei. A detectat regiuni care sunt bogate în hidrocarburi și alți compuși chimici, împreună cu praful de silicat, care este similar cu cel de pe Pământ. Aceste regiuni formează mai multe spirale care au determinat denumirea.

Galaxia Cartwheel s-a format în urma unei coliziuni între o galaxie spirală mare și una mai mică. Are două inele, un inel interior strălucitor și unul exterior colorat. Inelul exterior s-a extins din centrul coliziunii de acum aproximativ 440 de milioane de ani.

Inelul interior conține „o cantitate enormă de praf fierbinte”, a spus NASA. Cele mai luminoase zone găzduiesc grupuri de stele tinere gigantice. Inelul exterior, între timp, prezintă formarea de stele și supernove. Când se extinde și lovește gazul din jur, are loc formarea stelelor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: