image
Sursa foto: jurnal.md

În ultimii ani, peste 250 de mii de moldoveni au revenit din diasporă; În schimb, 430 de mii au plecat

Peste 250 de mii de cetățeni ai Republica Moldova, care au revenit din străinătate în ultimii 5 ani, nu mai vor să plece înapoi. Autoritățile de la Chișinău spun că încurajează revenirea acasă a celor plecați cândva în Europa, prin acordarea facilităților fiscale și vamale. În acest fel, migrația oricum se menține negativă, menționează experții de la IDIS Viitorul.

„Conform cercetărilor noastre, acum avem în țară 250 de mii de persoane care spun că au fost peste hotare, s-au întors și nu mai vor să plece. În ultimii cinci ani au venit 250 de mii de oameni, dar s-au dus 430 de mii. Deci, migrația este oricum negativă”, afirmă Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul.

Experții au constatat că până în 2015, oamenii plecau în străinătate pentru a scăpa de sărăcia de aici. Din 2015 au început să plece oamenii înstăriți, care au afaceri, oameni care au plecat pentru o mai bună calitate a vieții.

Guvernarea spune că încurajează revenirea acasă a cetățenilor prin acordarea facilităților fiscale și vamale. Este examinată scutirea de taxe a bunurilor personale, obiectelor de uz casnic, mobilei, echipamentelor și a unei unități de transport auto per familie.

„Dacă sunt cetățeni care vor să se întoarcă acasă, și ei sunt, să nu plătească un bir în plus la vamă. În pofida dificultăților bugetare, vom găsi resursele necesare pentru a oferi șansa cetățenilor Republicii Moldova să revină acasă fără a plăti în plus pentru vămuirea obiectelor personale”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.

Investițiile moldovenilor din diasporă trebuie atrase pentru a crea locuri de muncă și a contribui la creșterea economiei, spun alte voci.

„Diaspora este interesantă pentru spațiul public, mediatic, doar când este vorba de alegeri sau remitențe. E ușor să motivezi lumea în jurul alegerilor, pentru că este ceva clar și eroic. Însă noi ne dorim prin acest program să scoatem discuțiile despre diaspora în afara alegerilor. Să percepem diaspora ca pe un partener de dezvoltare al Republicii Moldova”, a menționat Alexandru Manole, coordonatorul de program la Institutul Republican Internațional.

Datele au fost prezentate în cadrul conferinței „Diaspora – NET”, parte a programului „Conectarea diasporei pentru schimbare”. Acesta este implementat de către IRI Moldova și finanțat de National Endowment for Democracy.

Noutăţile partenerilor

comentarii: