image
Sursa foto: jurnal.md

Vasile Botnari, plasat din nou în arest la domiciliu; Procurorii anunță că vor contesta decizia

Procuratura Anticorupție, informează că, astăzi 21 iulie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana au examinat demersul procurorului anticorupție de prelungire a măsurii preventive sub formă de arest preventiv, pe un termen de 30 de zile, în privința ex-directorului Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari. Magistrații au admis parțial demersul procurorilor și l-au plasat pe fostul director SIS din nou în arest la domiciliu, pe un termen de 30 de zile. Amintim că până pe 20 iunie, Vasile Botnari a fost deținut în Penitenciarul nr. 13, după care Judecătoria Chişinău a decis să îi schimbe măsura preventivă pe arest la domiciliu. Procurorii însă au contestat decizia la Curtea de Apel Chișinău și el a fost plasat în arest preventiv.

Procuratura Anticorupție consideră că astăzi la eliberarea mandatului de arestare la domiciliu în privința fostului director SIS, instanța de judecată nu a oferit o apreciere corespunzătoare argumentelor aduse de către procuror cum ar fi: riscul ingerinței învinuitului în cursul normal al efectuării justiției, influențarea și exercitarea de presiuni asupra martorilor care nu au fost încă audiați, nimicirea și deteriorarea probelor, întrucât urmărirea penală încă se află în plină desfășurare. Reieșind din această situație, procurorii informează că vor contesta cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.​

Amintim că, ex-directorului SIS este vizat în cadrul unei cauze penale, pornite pe faptul îmbogățirii ilicite, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică (art.330/2 alin.(2) din Codul penal).

Ex-directorul SIS este bănuit că, în perioada anilor 2014-2019, deținând mai multe funcții de demnitate publică, în scopul de a-și ascunde veniturile pe care nu le putea justifica în mod legal, a pus în aplicare un plan infracțional ce consta în procurarea unor bunuri mobile și imobile prin intermediul unor persoane interpuse și înscrierea fictivă a  dreptului de proprietate pe numele rudelor sau a persoanelor de încredere

În rezultatul perchezițiilor efectuate, procurorii anticorupție au ridicat mai multe documente, un telefon mobil și un iPod, care urmează a fi examinate și apreciate din punct de vedere al pertinenței, concludentei și utilității lor în raport cu circumstanțele cazului investigat.

Menționăm că, ex-directorul SIS a fost recunoscut și audiat în calitate de bănuit în săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită. Acesta a dat declarații referitor la circumstanțele cazului, însă pledează nevinovat în legătură cu săvârșirea infracțiunii de care este bănuit.

Noutăţile partenerilor

comentarii: