image
Sursa foto: rbc.ru

Iulia Navalnâi spune că a fost filată în Chișinău și o acuză direct pe Maia Sandu; Reacția Președinției și a SIS

Într-o postare pe pagina sa de Instagram, Iulia Navalnâi, soția deținutului politic și principalului oponent al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnâi, susține că în vizita sa la Chișinău, ar fi fost urmărită și ar fi fost supusă unor controale suplimentare la punctul de trecere a frontierei.

Iulia Navalnâi a menționat că prin aceste acțiuni s-a simțit exact ca acasă, în Rusia, și și-a încheiat postarea, etichetând-o pe președinta Maia Sandu și întrebând-o de ce aceasta o urmărește.

„O postare despre cum am vizitat Moldova. Nu am fost niciodată la Chișinău. Mi s-a povestit că orașul este foarte frumos, iar mâncarea este foarte gustoasă. Așa și s-a dovedit. Și tot orașul e împânzit de nuci. Minunat. Dar postarea mea nu este despre asta. M-am apropiat de punctul de control al pașapoartelor de la frontieră, unde m-au întâlnit foarte politicos și m-au condus într-o încăpere separată. M-au așezat pe o ladă de fier. Când am întrebat de ce m-au reținut, mi s-a răspuns că aceasta este o procedură obișnuită pentru cei care vizitează țara pentru prima dată. Ospitalier, ce să zic. M-au întrebat unde stau și dacă am bilet de retur. Aveam totul la mine. Dar dintr-un motiv oarecare nu am fost lăsată să plec, nu mi s-a restituit pașaportul, ușa a fost închisă, iar polițistul de frontieră a început să fotografieze bucuros cu telefonul fiecare pagină a pașaportului (sper nu va lua un împrumuturi bănești în numele meu). După indignarea mea, mi-a fost returnat pașaportul cu întrebarea: „Ești sigură că vrei să intri în țara noastră?” A doua zi, când ies din hotel, văd un tip care stă în picioare, cu o borsetă la el, și vorbește la telefon. Totul este așa cum ar trebui să fie. Am plecat în treaburile mele, iar treburile lui, în mod surprinzător, s-au dovedit a fi și ele în direcția mea. În general, mi-a plăcut foarte mult la Chișinău. M-am simțit ca acasă, la Moscova: nu m-au lăsat să trec la graniță, au făcut publicitate în aer liber, m-au urmărit. Mai am o singură întrebare. Dragă Maia Sandu, pentru ce v-ar trebui să fiu urmărită?!”, se arată în postarea Iuliei Navalinîi.

La scurt timp după publicarea textului, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a venit cu o reacție, în care a negat faptul că Iulia Navalnâi ar fi fost supusă unor verificări suplimentare la punctul de trecere a frontierei, dar a inițiat o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele incidentului.

„Serviciul de Informații și Securitate s-a autosesizat în urma declarațiilor cetățenei Federație Ruse, Iulia Navalnîi, făcute pe o platformă de socializare privind pretinsa filare pe teritoriul Republicii Moldova. SIS menționează că asupra cetățenei Federației Ruse nu au fost desfășurate măsuri speciale de investigații, inclusiv urmărirea vizuală a acesteia. Totodată, urmare a informațiilor prezentate, SIS în cooperare cu alte instituții de ocrotire a normelor de drept, a demarat o anchetă în vederea elucidării tuturor circumstanțelor expuse de către Iulia Navalnîi”, a subliniat Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova.

Președinția, la fel, a reacționat la acuzațiile aduse de Iulia Navalinîi.

„S-a dispus investigarea și clarificarea situației de către instituțiile competente - atât în ceea ce ține de verificările la care a fost supusă la sosirea în țară, pe Aeroportul Chișinău, cât și în legătură cu pretinsa sa urmărire. Din 24 februarie, toți cetățenii străini din spațiul CSI sau din țări cu pericol de migrațiune sunt supuși unor proceduri suplimentare de control, la intrarea în Republica Moldova. Datoria instituțiilor este ca aceste verificări să fie făcute în strictă conformitate cu legea și cu o abordare corectă”, a precizat serviciul de presă al Președinției.

Și Poliția de Frontieră a venit cu o reacție, precizând că începând cu data 24 februarie, odată cu instituirea situației de urgență în legătură cu războiul de la granița țării, la intrarea în Republica Moldova toți cetățenii străini trec un control special.

„Poliția de Frontieră s-a autosesizat în urma declarațiilor cetățenei Federație Ruse, Iulia Navalnîi, privind verificarea suplimentară în punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău și comunică următoarele. După data 24 februarie, odată cu instituirea situației de urgentă legată de război în imediata apropiere de frontiera de stat a Republicii Moldova, la intrarea în țară toți cetățenii străini trec un control special, în contextul excluderii unor riscuri de securitate. Aceste verificări au fost extinse și asupra persoanei în cauză. Procedura de control special la traversarea frontierei de stat este una pentru toți, excepții nu pot fi admise”, a precizat Poliția de Frontieră a RM.

Noutăţile partenerilor

comentarii: