image
Sursa foto: jurnal.md

Lucrul neoficial sărăcește statul: Din cauza economiei subterane, bugetul pierde anual peste 5 miliarde de lei

Autoritățile de la Chișinău dau alarma - o pătrime dintre angajați lucrează neoficial! Din cauza economiei subterane, bugetul pierde anual peste cinci miliarde de lei. De vină ar fi legislația actuală, care trebui modificată în regim de urgență. În stradă, oamenii spun că ajung să lucreze neoficial, așa cum pensiile nu mai reprezintă o motivație - puțini ajung până la ea. Alții aleg să lucreze oficial, pentru a beneficia de toate privilegiile.

Anual, statul pierde miliarde de lei din contul muncii nedeclarate, afirmă reprezentanții Guvernului.

„Astăzi, fiecare a treia mamă din țară nu poate sta în concediul de maternitate plătit și fiecare al treilea tânăr care lucrează în construcții, servicii sau vânzări nu este asigurat împotriva accidentelor de muncă și riscă să nu aibă o pensie. Dacă astăzi angajatorii și-ar declara și ar plăti taxele sociale, pensia minimă ar fi de 3500 de lei. În acest an, statul compensează peste 5 miliarde de lei pentru pensii și alte asigurări sociale, acoperind din bugetul de stat, deficitul fondului social”, afirmă Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Dacă acești bani ar fi plătiți de angajatori, anual s-ar putea repara peste o sută de grădinițe și școli, s-ar putea construi peste 80 de km de drumuri noi sau ar putea fi subvenționată dezvoltarea antreprenoriatului, mai spune ministrul.

Inspectoratul de Stat al Muncii depistează anual doar o sută de cazuri de muncă nedeclarată. Directorul adjunct al instituției zice că legislația actuală îi ține ”cu mâinile legate pe inspectori”.

Autoritățile spun că numărul celor ce lucrează la negru este mult mai mare și intenționează să schimbe legislația. Totodată, autoritățile își propun să creeze un sistem automatizat de subvenționare a creșterilor salariale. Toți angajatorii urmează să fie înregistrați electronic, iar în sectorul public și privat va fi un salariu unic, minim.

Noutăţile partenerilor

comentarii: