image
Sursa foto: Jurnal TV

Râul Răut este în pericol: O porțiune a secat, peștele moare, iar experții vorbesc despre o catastrofă ecologică (VIDEO)

A secat o porțiune a râului Răut. Peștele, mai mult de o tonă, a ajuns pe mal. Se întâmplă în satul Vadul Leca, raionul Telenești, din cauza faptului că apa nu a trecut prin Hidrocentrala din localitatea vecină. Este o catastrofă ecologică, spun specialiștii de la Protecția Mediului. De vină ar fi antreprenorul, în a cărui gestiune se află Hidrocentrala de la Brânzeni.

„Apă nu este, totul este uscat. Toată fauna din râu este pe cale să dispară, aici este pește mort, scoici. Oamenii au venit să strângă peștele care mai este încă viu”, a declarat primarul satului Negureni, Ion Popa.

Peste câteva ore de la filmulețul publicat de primarul localității Negureni, apa a pornit să curgă, dar problema a reapărut.

Pe lângă faptul că malul râului e plin de pești morți, mirosul care persistă acolo este insuportabil. La fața locului au venit experții de la Protecția Mediului, care au sesizat mai multe abateri și consecințe nefaste.

„În acest caz noi vorbim și despre dezvoltarea diferitor boli potențial periculoase, cum ar fi salmonela și alte boli, care pot fi răspândite. Am constatat decesul a cinci specii de pești, carasul, peste 90 de procente, murgoiul balțat, boarta, babușca și oblețul. Acestea sunt speciile caracteristice. Este o catastrofă ecologică pentru râurile mici. Voi observați că râurile mici la noi sunt fragmentate”, a comentat Dumitru Bulat, șeful Laboratorului Ihtiologie și Acvacultură.

„Au fost mai multe cereri din partea locuitorilor din Brânzeni, Căzănești, Negureni, precum că agentul economic a oprit apa și râul Răut a secat. Vedem la fața locului că bariera este coborâtă, deși ea ar trebui să fie puțin mai ridicată. Nici turbina nu funcționează”, a menționat și inspectorul Viorel Bolocan, de la Protecția Mediului.

Primarii localităților Negureni și Căzănești spun că de vină ar fi agentul economic, care gestionează Hidrocentrala din satul Brânzeni. Hidrocentrala ar fi fost construită cu abateri încă în 2017, iar de atunci au tot fost probleme, pe care nimeni dintre autorități nu le-a rezolvat. Asta pentru că ar exista o afiliere politică dintre antreprenor și un fost deputat al Partidului Democrat.

„Am aflat că toate demersurile și constatările din 2017 au fost date uitării și am înțeles din presă că ar fi vorba de o acoperire politică, dat fiind faptul afilierii politice a partenerilor, care gestionează această hidrocentrală”, a declarat primarul de Negureni, adăugând că ar fi vorba de fostul deputat PD Vladimir Andronachi.

„Ieri am asistat din nou la o secare a râului Răut integral între barajul Brânzeni și Hidrocentrala de la Căzănești. A fost afectată flora și fauna râului Răut, a fost extras pește, peste o tonă. Astăzi când am ajuns aici hidrocentrala lucra, între timp turbina s-a oprit și în timp de 10/15 minute, nivelul Răutului, nivelul Răutului, aici, a scăzut cu aproximativ 20 de cm”, a declarat, la rândul său, primarul satului Căzănești, Vasile Sârbu.

Jurnal TV l-a sunat pe Ruslan Berlinschi, antreprenorul vizat. Acesta nu a ascultat până la capăt și a închis.

Urmează ca responsabilii de la Protecția Mediului să trimită probele la Procuratura Generală.

În 2017, când Hidrocentrala era construită, experţii de mediu afirmau că această construcție ar putea provoca distrugerea celui mai mare râu intern, existent în Republica Moldova. Presa de la Chișinău scria că nu a existat o autorizație pentru construcția Hidrocentralei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: