image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Criza demografică se agravează: În multe sate din Moldova au rămas doar bătrânii

Criza demografică din Republica Moldova se agravează. În ultimul an, din Moldova au plecat peste 22 de mii de cetățeni, arată ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică.

Datele sunt sumbre și în ceea ce privește rata natalității raportată la cea a mortalității. Numărul decedaților anul trecut a fost de 45,4 mii de persoane, fiind în creștere cu 11,6% față de 2020. Principalul motiv al creșterii mortalității a fost pandemia de Covid-19, care a provocat cele mai multe decese în rândul pacienților cu boli ale aparatului circulator și tumori. În același timp, rata natalității a înregistrat o scădere cu 5,2%, ceea ce înseamnă că s-au născut 29,2 mii de copii - cu 1,6 mii mai puțin decât în 2020.

O echipă Jurnal TV a mers în unul dintre aceste sate - Valea Florii, din raionul Hâncești. Acolo sătenii rezistă doar pentru că au în curte păsări și animale, dar și pentru că primesc bani trimiși de către copiii lor, plecați printre străini. O schimbare a situației nu se prevede în viitorul apropiat. Nici să mori, nici să trăiești, spun sătenii cu amărăciune.

Locuitorii din Valea Florii muncesc pe apucate, cu ziua, pentru un salariu de nimic. Bătrânilor le este cel mai greu.

Potrivit unei recente evaluări a ONU, Republica Moldova se confruntă cu provocări demografice enorme. Până-n 2040, populația de aici se va reduce până la 1,7 milioane, o scădere de 34,5% în comparație cu anul 2018.

Noutăţile partenerilor

comentarii: