image
Sursa foto: jurnal.md

Ambasadorul SUA: „E important ca RM să se gândească la securitate”; Ce spune întrebat dacă se simte în siguranță la Chișinău

„Nu avem informații de vreo amenințare militară directă contra Republicii Moldova. (...) În condițiile în care războiul din Ucraina ar putea dura o perioadă mai îndelungată, este foarte important ca Moldova să se gândească la securitatea sa”.

Sunt declarațiile făcute de ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV.

„Au fost niște lucruri care ne-au îngrijorat, au fost incidente în regiunea transnistreană. Ceea ce am văzut au fost eforturile autorităților pentru ca tensiunile să nu escaladeze. Am fost asigurați de la începutul războiului din Ucraina că cele două părți au fost în legături constante. Este important pentru Republica Moldova să poarte aceste discuții. Războiul din Ucraina poate continua mai mult timp. Noi sperăm la pace și rezolvarea conflictului, dar dacă va continua pentru o perioadă îndelungată, este important ca Republica Moldova să se gândească la securitatea sa. Noi lucrăm deja de mulți ani cu militarii din RM, facem tot ce ne stă în puteri pentru a susține reformele din domeniul organelor de drept și armată. Vom continua să facem acest lucru”, a declarat Kent D. Logsdon.

Ambasadorul SUA a accentuat că „neutralitatea nu înseamnă să nu ai cu ce te apăra”.

„Discuțiile care au loc acum în public despre ce ar trebui să întreprindă RM privind propria securitate și apărare sunt la timp, mai ales în contextul provocat de Rusia în țara vecină. Aceste discuții vor continua și noi vom încerca să susținem militarii. Am investit ani în instruire, avem absolvenți ai programelor internaționale militare de învățământ, inclusiv ministrul Apărării. Atunci când vorbim de standardele NATO acesta este într-adevăr standardul de aur din domeniul militar și aici nu e vorba doar de echipament, e vorba de organizare, pregătire, personal, despre ce tip de armată are țara. Noi discutăm aceste subiecte de securitate cu RM. Vorbim de nevoile de securitate pe care le gândește țara dvs. și le vom continua, având în vedere evoluțiile din Ucraina”, a accentuat ambsadorul Logsdon.

Diplomatul american a fost întrebat dacă se simte în siguranță la Chișinău în condițiile în care în țara vecină este război.

„Mă simt foarte sigur aici. Familia mea e aici cu mine. Ambasada e aici pe loc și activează în regim normal. Nu avem informația că ar fi o amenințare militară imediată împotriva Republicii Moldova. Sigur că e ceva ce trebuie urmărit în fiecare zi. Noi am încercat să ne asigurăm că avem grijă de cetățenii americani stabiliți aici pe termen lung”, a declarat Kent D. Logsdon.

Ambasadorul SUA a comentat și ajutorul oferit de Moldova refugiaților ucraineni. „Am fost impresionați și inspirați de capacitatea, dorința și deschiderea oamenilor din RM de a lua la ei refugiații din Ucraina”, a menționat Logsdon.

Noutăţile partenerilor

comentarii: