image
Sursa foto: IPN

În Grădina Zoologică din capitală sunt finalizate lucrările de restaurare și modernizare a volierelor pentru animale

În Grădina Zoologică din capitală sunt finalizate lucrările de restaurare și modernizare a volierelor pentru animale prădătoare. În zonă s-au efectuat lucrări de reabilitare a pereților, dușumelelor. A fost înlocuit sistemul de încălzire a încăperilor și montate garduri noi.

Anna Șvedcenco, director-adjunct pentru sectorul zooveterinar al Grădinii Zoologice, a precizat pentru IPN că necesitatea modernizării a apărut mai demult. „Volierele au fost construite la fondarea Grădinii Zoologice și aveau scopul de a întreține temporar animalele sălbatice. Timp de 40 de ani, în acestea au trăit lupi, lei, leoparzi, urși. În fiecare an, apărea necesitatea de a efectua reparația încăperilor de iarnă, a gratiilor și a pardoselii. Întrucât nu exista un fundament capital, măsurile întreprinse în scopul menținerii funcționalității nu erau suficiente. Totodată, nici mijloace financiare pentru reconstrucția lor capitală nu erau”, a menționat Anna Șvedcenko.

În primăvara anului 2021 au început lucrările anuale de renovare. Din cauza ploilor abundente, în una din nopți, peretele de bază s-a distrus. De urgență, au fost întreprinse măsuri de evacuare a animalelor. Lucrările de restaurare și modernizare a volierelor durează deja un an. Prețul final va fi calculat după finalizarea completă a acestora.

La Grădina Zoologică din Chișinău se întrețin mai multe animale pradătoare: lei, leoparzi, lupi polari și europeni, leopardul zăpezilor, servali, caracali, râși, urși, pisici de stuf și de pădure, câini enot, vidre, jderi cu pieptul galben și vulpi.

În total în colecția Grădinii Zoologice sunt 1100 exemplare, dintre care 400 sunt păsări. Recent au fost aduși țapi de Siberia, lemuri, saimiri, capibara, iepuri de Patagonia, dar și animale răpitoare: jderi cu pieptul galben, lei, serval și caracali.

Noutăţile partenerilor

comentarii: