image
Sursa foto: RADU_BADOIU

Reuniune la București: Care sunt acțiunile convenite de România și RM pentru deblocarea camioanelor de la frontieră

Soluțiile pentru optimizarea traficului de mărfuri, la frontiera Republicii Moldova cu România și Ucraina, au fost identificate astăzi, în cadrul reunii interminesteriale, de la București, la care a participat prim-ministra Natalia Gavrilița.

În urma discuțiilor purtate, s-a decis asupra implementării planului de contingență, care conține mai multe măsuri necesare pentru fluidizarea traficului și deblocarea situației în vămi:

S-a decis înființarea unui grup comun care va coordona acțiunile autorităților din Republica Moldova și România în punctele de frontieră, pentru a reduce din presiunea existentă la moment și din timpul de așteptare pentru camioanele cu marfă.

Primul punct vamal, unde controlul și vămuirea se va face în echipe mixte moldo-române va fi punctul de trecere Leușeni-Albița.

Controlul vamal va fi operaționalizat pe partea română, prin dotarea cu mai multe dispozitive electronice de procesare a documentelor.

Totodată, fluxurile de mărfuri vor fi organizate în funcție de încărcătură, spre exemplu pentru camioanele goale, va fi permisă traversarea în tranzit prin punctele de trecere de capacitate mică.

Urmează a fi suplinit numărul de lucrători vamali pentru creșterea ritmului de procesare și eficientizarea activității în vamă, iar programul de lucru între echipele de control din Republica Moldova și România va fi sincronizat.

Autoritățile fitosanitare și sanitar-veterinare din România vor funcționa în regim de 24/7, iar în fiecare punct de trecere va fi verificată și prezentată situația funcționalității scanerelor, cântarelor și altor tehnologii de scanare și verificare a camioanelor.

Acestea sunt acțiunile care urmează a fi realizate la prima etapă. Etapa a doua a planului de contingență, care are drept scop normalizarea situației în punctele de frontieră, va avea la bază un plan de acțiune comun pentru evitare pe viitor a unor astfel de evenimente.

Noutăţile partenerilor

comentarii: