image
Sursa foto: foto simbol

Peste 300 de inspecții inopinate de verificare a prețurilor la produsele social-importante; Ce nereguli a depistat FISC-ul

Serviciul Fiscal de Stat a efectuat de la începutul anului peste 300 de controale pentru a vedea în ce măsură se respectă legislația privind prețurile de comercializare a produselor sociale.

Este vorba de monitorizarea modului de formare a prețurilor la produse cum ar fi pâinea, lactatele, uleiul vegetal, făina, orezul, hrișca, crupele, precum și preparatele pentru copii. Inspectorii au depistat multiple abateri de la Regulamentul de formare a prețurilor la produsele social-importante Ei au înregistrat depășirea adaosului comercial în cazul a 4 agenți economici.

Totodată au fost depistate devieri între valoarea stocurilor înregistrate conform evidenței contabile și valoarea stocurilor real existente în cazul a 5 agenți economici, fiind stabilit surplus în sumă totală de 7 635 774,66 lei și lipsuri în sumă totală de 2 748 217,55 lei.

Inspectorii au mai descoperit depășirea adaosului comercial la vânzarea produselor social-importante în cazul a 3 agenți economici, fiind calculat venit ilicit în sumă totală de 682 520 de lei.

Totodată controalele au mai relevat indicarea eronată sau neindicarea în facturile fiscale a mărimii adaosului comercial cumulativ aplicat pentru o unitate fixat de producător sau a prețului de procurare în cazul a 4 agenți economici, valoarea totală a mărfurilor social-importante livrate conform facturilor fiscale eronat completate constituind 76 624 786,12 lei.

La 9 agenți economici importatori de produse social-importante au fost instituite posturi fiscale în scopul stabilirii modului de respectare a legislației în vigoare, în partea ce vizează respectarea formării prețurilor de comercializare pe piața internă a produselor social-importante.

Fisc-ul mai precizează că, neindicarea sau indicarea incorectă de către agentul economic furnizor în factură/factură fiscală a prețului de livrare pentru o unitate, fixat de agentul economic producător/ importator şi a mărimii adaosului comercial cumulativ, se sancționează cu amendă în mărime de până la 10% din valoarea tranzacției cu mărfuri social-importante. În cazul stabilirii venitului ilicit, prin exagerarea adaosului comercial, se calculează amendă în mărime de 100% din suma venitului stabilit.

Noutăţile partenerilor

comentarii: