image
Sursa foto: Jurnal.md

Premier Energy a solicitat ANRE o majorare a tarifului la energia electrică cu peste 20 la sută

Încă o veste proastă pentru moldoveni. După majorarea tarifelor la gaze și scumpirea continuă a carburanților, urmează majorarea substanțială a tarifelor la energia electrică. Compania „Premier Energy” a cerut autorității de reglementare în energetică ajustarea tarifului pentru consumatorii casnici de la 2,17 lei la 2,71 de lei pentru un kilowatt/oră. Asta înseamnă o creștere cu 20%. Prețurile majorate ar urma să fie aplicate din 1 iunie.

În solicitarea transmisă Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Premier Energy a mai cerut ca acei consumatori ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune de 35-110 kilovolți să achite 2,28 lei pentru un kilowatt/oră, iar consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie să achite 2,40 lei pentru kilowatt/oră.

„Menținerea prețurilor reglementate în vigoare de furnizare a energiei electrice va conduce la agravarea situației financiare a întreprinderii prin majorarea datoriilor comerciale, care generează blocaje în sectorul energetic al țării. Conform rapoartelor de activitate prezentate autorității de reglementare pentru primul trimestru al anului curent, datoriile „Premier Energy” erau de peste un miliard de lei în luna aprilie, aceste datorii continuând să crească”, se arată în solicitarea companiei.

ANRE are la dispoziție cel mult cinci zile pentru aprobarea noului tarif, ce urmează a fi aplicat din această lună.

În prezent, consumatorii deserviți de „Premier Energy” plătesc doi lei și 17 bani pentru un kilowatt/oră. Chișinăul cumpără 70 la sută din necesarul de curent electric de la Centrala Cuciurgan din stânga Nistrului la prețul de 59,90 dolari pentru un megawatt-oră.

Restul 30% este achiziționat de la o centrală atomică din Ucraina contra a 65 de dolari pentru un megawatt-oră. Prețul mediu de import al curentului în luna mai a fost de 66,7 dolari pentru un megawatt-oră, cu aproape doi dolari mai mare decât prețul în luna iunie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: