image
Sursa foto: privesc.eu

Șeful Moldovagaz, nemulțumit că ANRE a aprobat un tarif mai mic decât cel solicitat: „O nouă majorare va fi inevitabilă”

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, se declară nemulțumit de noile tarife la gaz aprobate astăzi de ANRE și spune că refuzul de a le accepta pe cele solicitat de companie va genera devieri financiare, iar până la urmă o nouă scumpire va fi inevitabilă.

„La aplicarea tarifului aprobat de ANRE pentru furnizarea de gaze naturale, până la sfârșitul perioadei de raportare, SA „Moldovagaz” va acumula devieri financiare în valoare de 1,2 miliarde de lei, ceea ce va majora suma totală de abateri de tarif la 3,5 miliarde de lei și, în ultimă instanță, va duce inevitabil la o nouă majorare a tarifului”, a comentat Ceban.

Potrivit acestuia, Moldovagaz a propus, pe baza prețului actual de achiziție (880-920 USD), ca până la 1 octombrie 2022, tariful unui metru cub de gaz să fie 22.229 lei pentru 1.000 metri cubi (fără TVA), sub rezerva la o revenire la tariful actual în timpul sezonului rece.

„În ciuda argumentelor „Moldovagaz”, ANRE a decis să aprobe tariful mediu anual pentru furnizarea de gaze naturale către consumatorii finali în valoare de 16.254 lei la 1.000 de metri cubi, în special, 17.244 de lei la 1.000 de metri cubi pentru consumatorii casnici ( fără TVA). Pretul de achizitie al gazelor naturale prevăzut în tariful aprobat de agentie este de 696 USD la 1.000 de metri cubi, în timp ce prețul de achiziție preconizat, luând în considerare puterea calorică doar pentru iunie 2022, este de 880 USD”, mai spune șeful Moldovagaz,

Precizăm că noile tarife aprobate astăzi de ANRE intră în vigoare din 1 iunie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: