image
Sursa foto: Reuters

UE acordă alte 9 miliarde de euro Ucrainei sub formă de asistență macrofinanciară

UE lucrează în prezent la elaborarea unui nou mecanism care va permite acordarea unui pachet suplimentar de asistență macrofinanciară în valoare de 9 miliarde de euro pentru Ucraina.

Anunțul despre aprobarea la nivelul Uniunii Europene al celui de-al șaselea pachet de sancțiuni, care prevede inclusiv că 90% din petrolul rusesc importat în Europa va fi interzis, și care are drept scop să descurajeze agresiunea Federației Ruse și tendințele imperialiste ale acesteia, a fost însoțit de o altă noutate pozitivă pentru Ucraina.

Țara care de la sfârșitul lunii februarie ține piept atacurilor rusești lansate pe toate căile urmează să primească asistență macrofinanciară suplimentară în valoare de 9 miliarde de euro.

Acest lucru a fost anunțat de Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o postare pe pagina de Twitter, specificând că instituțiile competente ale UE lucrează în prezent la elaborarea unui mecanism care să facă posibilă acordarea acestui suport.

„Sunt încaîntată că liderii europeni au s-au pronunțat pozitiv în privința celui de-al șaselea pachet de snacțiuni. Este un pas importnat pentru ce va urma mai departe. Noi, de asemenea, am convenit să lucrăm și asupra unui nou mecanism care să ne permită acordarea unei excepționale asistențe macro-financiare Ucrainei, în sumă de 9 miliarde de euro.”, se arată în postarea Președintei Comisiei Europene.

De la începutul invaziei ruse, Uniunea Europeană a direcționat circa 4,1 miliarde de euro înspre Ucraina pentru a susține per total reziliența economică, financiară și socială, sub formă de asistență macrofinanciară, suport bugetar, asisitență de urgență, răspuns la criză și ajutor umanitar.

În ceea ce privește asistența militară, aceasta a fost, de asemenea, acordată sub umbrela Instrumentului European pentru Pace, însumând circa 1,5 miliarde de euro. Alte 500 de milioane de euro pentru cheltuieli militare urmează să fie furnizate Ucrainei în cel mai scurt timp.

Noutăţile partenerilor

comentarii: