image
Sursa foto: sanacare.ro

Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale: Fiecare a treia persoană din Republica Moldova suferă de hipertensiune arterială

Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale este marcată anual la 17 mai pentru a spori gradul de conștientizare a problemelor de sănătate cauzate de tensiunea arterială ridicată. Tensiunea arterială ridicată sau hipertensiunea arterială este principala cauză a deceselor la nivel global, inclusiv în țara noastră.

Hipertensiunea poate fi însă prevenită, iar efectele ei pot fi diminuate și chiar oprite, dacă tensiunea arterială este măsurată frecvent și atent, începând cu vârsta de 40 de ani. Iată de ce sloganul Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale este „Măsoară cu atenție tensiunea arterială, controleaz-o și trăiște mai mult”.

Hipertensiunea arterială este provocată de creșterea presiunii sângelui în artere peste valoarea normală. Menționăm că, tensiunea arterială normală este de 120/80 de milimetri coloană de mercur (mmHg) și variază în funcție de etapele vieții.

Simptomele hipertensiunii arteriale sunt durerile de cap, în special în zona cefei, senzația de urechi înfundate, amețeală, vărsături, confuzie, insomnie, hemoragii nazale. Principalii factori de risc care determină apariția hipertensiunii arteriale sunt: vârsta, stresul, inactivitatea fizică, alimentația nesănătoasă, fumatul etc.

Hipertensiunea arterială poate fi depistată ușor prin câteva metode de diagnostic, precum măsurarea frecventă și atentă a tensiunii arteriale cu ajutorul unui tonometru mecanic sau automat, evaluarea factorilor de risc, a antecedentelor personale și ereditare, efectuarea analizelor de laborator.

În 2021, în Republica Moldova, 29.853 de persoane au fost diagnosticate cu hipertensiune arterială și boli cardiovasculare concomitente (boala cardiacă ischemică, boli cerebrovasculare). Incidența, în anul 2021, a fost de 103,9 cazuri la 10 mii de locuitori. Practic fiecare a treia persoană din Republica Moldova suferă de hipertensiune arterială.

Medicii de familie asigură evidența, supravegherea, managementul bolii și prescriu medicamentele necesare. Persoanele asigurate beneficiază de o gamă largă de medicamente antihipertensive, incluse în lista medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală. La fel, ele beneficiază de asistență medicală de urgență, primară, spitalicească și specializată de ambulator.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în Republica Moldova, peste 600 de mii de adulți suferă de hipertensiune arterială, boala cardiacă ischemică însoțită de boala hipertensivă și bolile cerebrovasculare asociate cu hipertensiunea arterială. Aceste boli constituie un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, alte boli cardiace, renale. Precizăm că, bolile aparatului circulator reprezintă principala cauză de deces în Republica Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: