image
Sursa foto: time.com

Banca Națională a Marii Britanii prognozează prețuri „apocaliptice” la produsele alimentare

Banca Națională a Marii Britanii anticipează prețuri „apocaliptice” la produsele alimentare din cauza războiului ruso-ucrainean și a urmărilor pandemiei de COVID-19.

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, anunță că se simte „neputincios” în fața inflației care se amplifică și avertizează că prețurile la produsele alimentare vor crește semnificativ în următoarea perioadă. De situația creată, acesta acuză șocurile externe suferite de economia globale, cauzate de invazia rusă în Ucraina și deteriorarea lanțurilor comerciale, dar și carantina impusă de pandemie, care a amplificat nefiresc rata șomajului la nivel mondial.

Bailey respinge acuzațiile care i se aduc cu privire la faptul că Banca Angliei ar fi acționat prea încet, iar măsurile întreprinse ar fi fost întârziate și nu ar fi fost efective în prevenirea inflației galopante: „Nu putem prezice asemenea lucruri precum războiul, nimeni nu are această putere.”

Guvernatorul mai adaugă că orice acțiuni ale băncii ar fi fost ineficiente în fața șocului economic provocat de război, precizând că anume războiul ruso-ucrainean a propulsat prețurile la energie – factorul cel mai important în definirea ritmului inflaționist. Pe lângă aceasta, conducătorul Băncii Angliei subliniază că pe fundal se accentuau deja „prețuri exacerbate” la toate bunurile din cauza lockdownului de la Shanghai, fenomen care a afectat puternic lanțurile de aprovizionare.

Totodată, subestimarea ratei șomajului, a indivizilor care au părăsit piața muncii odată cu debutul pandemiei și reducerea personalului mai multor întreprinderi, reprezenta deja o provocare pentru economia globală care încă nu reușise a fi depășită până la debutul războiului pornit de Rusia în Ucraina. Astfel, Indicele Prețurilor de Consum (IPC) calcula o rată de 7% a inflației în toată lumea, la începutul lunii martie, însă aceasta este acum anticipată să treacă de 10% până la sfârșitul acestui an.

Ceea ce provoacă cea mai mare îngrijorare, spune Andrew Bailey, sunt prețurile la produsele alimentare. Anume acestea ar urma să atingă valori „apocaliptice”, din cauza problemelor de export a cerealelor și uleiului din Ucraina, țară afectată de un război la scară largă. Și deși fermierii ucraineni anunță că lucrările de cultivare a noilor recolte din această primăvară sunt în toi, exportul celor din rezerve reprezintă o imposibilitate în condițiile actuale.

„Ucraina are produse alimentare în depozite, dar nu le poate exporta în acest moment. După cum stau lucrurile la ora actuală, aș spune că va fi din ce în ce mai rău. Și aceasta este o mare, mare problemă. Și trebuie să vă spun că este o mare problemă nu doar pentru Ucraina, dar pentru toate țările în curs de dezvoltare”, a mai precizat guvernatorul Băncii Naționale a Marii Britanii.

Ucraina și Rusia sunt actori foarte importanți în exportul mondial de produse alimentare, constituind 53% din producția globală de ulei de floarea-soarelui și 27% în producția de grâu, conform datelor prezentate de ONU.

Noutăţile partenerilor

comentarii: