image
Sursa foto: siegfriedmuresan.eu

Europarlamentar: Tot ceea ce UE oferă Ucrainei trebuie să ofere şi pentru RM care e la fel de importantă pentru siguranţa UE

Republica Moldova trebuie să aibă parte de acelaşi tratament ca Ucraina în negocierile de aderare la UE. Este declarația europarlamentarului român, Siegfried Mureşan, făcută într-un interviu pentru News.ro.

„Tot ceea ce UE oferă Ucrainei trebuie să ofere şi Republicii Moldova. Pentru siguranţa UE, Republica Moldova este la fel de importantă ca Ucraina. De la începutul războiului, Republica Moldova a acţionat în spirit european: oamenii şi-au deschis casele pentru refugiaţi şi autorităţile au luat toate măsurile ca peste 440.000 de refugiaţi să fie bine trataţi. De aceea, în rezoluţia pe care o vom adopta în această săptămână, obiectivul meu este să folosim pentru Republica Moldova exact aceleaşi cuvinte, exact acelaşi limbaj ca în formularea folosită pentru Ucraina în rezoluţia adoptată de Parlamentul European în luna martie. În momentul de faţă, Comisia Europeană a transmis guvernului Republicii Moldova un chestionar pentru aderare cu multe întrebări, la care autorităţile trebuie să răspundă. Guvernul de la Chişinău a răspuns deja primului set de întrebări. E foarte important ca Republica Moldova să primească asistenţă pentru a se putea parcurge chiar şi aceste etape tehnice cât mai rapid. De aceea, eu am propus - şi vom include în această rezoluţie - crearea unui suport-grup permanent pentru Republica Moldova la nivelul Comisiei Europene. Indiferent de evoluţia războiului din Ucraina, Republica Moldova se va apropia de UE. Avem un pachet de redresare economică pentru Republica Moldova de 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani. O sumă mare. Pe scurt, UE şi Republica Moldova vor face multe lucruri împreună”, a declarat Mureșan.

De la începutul războiului, Comisia Europeană a trimis 150 de milioane de euro la Chişinău, iar în aşteptare mai sunt încă 61 de milioane, a adăugat eurodeputatul.

În cadrul aceluiași interviu, Siegfried Mureşan spune că aderarea Republicii Moldova la NATO şi UE prin unirea cu România e un scenariu complicat.

„Ar fi frumos dacă lucrurile ar fi atât de simple. Sigur că vreau ca cetăţenii din Republica Moldova să aibă exact aceeaşi perspectivă de securitate şi de prosperitate pe care o avem şi noi. Extinderea NATO prin acceptarea peste noapte a unei noi regiuni s-a făcut o singură dată: la reunificarea Germaniei în 1990, cu acordul liderului de atunci al URSS, Mihail Gorbaciov. E mai complicat decât ne-am dori. Eu aş vrea să fim alături de Republica Moldova cât de repede în UE. În ceea ce priveşte NATO, trebuie spus că Republica Moldova are stipulat în Constituţie neutralitatea. Însă cel mai important lucru este ce-şi doresc cetăţenii Republicii Moldova. Şi aici ştim foarte clar că îşi doresc integrarea în UE – au votat acest lucru la ultimele alegeri. Direcţia în care Republica Moldova se va îndrepta din punct de vedere al alianţelor militare este o decizie pe care o iau cetăţenii ţării”, a menționat europarlamentarul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: