image
Sursa foto: jurnal.md

CUC: Tiraspolul restricționează accesul unor misiuni diplomatice în Zona de Securitate

Ședința Comisiei Unificate de Control care urma să aibă loc astăzi a fost anulată.

Potrivit Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, Tiraspolul a decis unilateral „impunerea unor condiționalități privind intrarea și ieșirea din regiune, inclusiv în perimetrul Zonei de Securitate reprezentanților Ucrainei și ai altor misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova”. Instituțiile diplomatice au fost informate în scris despre aceasta.

„Delegația Republicii Moldova a atras atenția participanților în Comisie că astfel de acțiuni se înscriu în nenumăratele provocări intenționat generate în ultima perioadă de timp de către Tiraspol, cu scopul de a destabiliza situația, iar prin acestea se încalcă în mod abuziv prevederile documentelor de bază ale misiunii de pacificare, precizează Delegația RM în CUC.

Reprezentanților Tiraspolului li s-a solicitat să renunțe la asemenea abordări destructive și excesive ce ignoră formatul și mandatul misiunii de pacificare, inclusiv pe aspecte privind monitorizarea și controlul situației din Zona de Securitate.

Totodată membrii delegației Republicii Moldova au fixat prezența unor posturi fortificate ale structurilor de forță transnistrene. „Acest fapt confirmă încă o dată sfidarea de către aceștia a prevederilor Acordului cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992 și a altor documente ce reglementează activitatea misiunii de pacificare.

Subiectul dat va fi menținut pe agenda Comisiei până la revenirea situației în albia normalității, cu insistarea ca ședințele să fie reluate doar în format deplin”, se mai spune în comunicatul Delegației RM în CUC.

Noutăţile partenerilor

comentarii: