image
Sursa foto: Profimedia Images

Amal Clooney condamnă crimele război comise de Rusia: „Ucraina este, astăzi, un abator, chiar în inima Europei”

Avocata pentru drepturile omului Amal Clooney a îndemnat miercuri țările de la Națiunile Unite să se concentreze pe justiția internațională pentru crimele de război din Ucraina, astfel încât „dovezile să nu rămână în depozit”. Soția cunoscutului actor George Clooney a spus că ONU nu trebuie să procedeze așa cum a procedat în cazul victimelor Statului Islamic din Irak și Siria, notează Reuters.

„Ucraina este, astăzi, un abator. Chiar în inima Europei”, a spus Clooney la o reuniune informală a Consiliului de Securitate al ONU privind responsabilitatea în Ucraina, organizată de Franța și Albania.

Amal Clooney a reamintit în intervenția sa de un vot din 2017 al Consiliului de Securitate al ONU privind crearea unei echipe a Națiunilor Unite pentru a colecta, păstra și stoca dovezi ale posibilelor crime internaționale comise de Statul Islamic în Irak și Siria.

„Copiii mei au acum aproape 5 ani și, până acum, majoritatea dovezilor colectate de ONU sunt în depozit, pentru că nu există o instanță internațională care să judece acțiunile ISIS”, a spus avocata pentru drepturile omului, citată de The Guardian. 

„Iată-ne, confruntați cu dovezi ale agresiunii, ale crimelor de război, ale crimelor împotriva umanității și dovezi tot mai mari ale genocidului”, a spus Amal Clooney la reuniune informală a Consiliului de Securitate al ONU.

„Cum am ajuns aici? Cred că am ajuns aici ignorând justiția atât de mult timp. De prea mult timp, am urmărit cum autorii abuzurilor în masă ale drepturilor omului au ucis, torturat și violat fără consecințe”, a continuat avocata pentru drepturile omului, citând atrocitățile din Yemen și Myanmar drept exemple.

Întâlnirea sa concentrat asupra modului în care Rusia va fi considerată responsabilă pentru acțiunile sale în Ucraina, deoarece soldații au fost acuzați de uciderea civililor, răpirea copiilor și violarea femeilor. 

Amal Clooney spune că țările au comis crime de război pentru că au crezut că vor scăpa nepedepsite. Amal Clooney a mai punctat că comunitatea internațională trebuie să continue să se ralieze în spatele Ucrainei și să îndemne la răspunderea Rusiei pentru crimele de război, astfel încât problema să nu fie ignorată cum s-a întâmplat în cazul altor conflicte.

„Ceea ce mă îngrijorează când stau astăzi aici și vă vorbesc este că acțiunea hotărâtă pe care am văzut-o în primele 50 de zile ale acestui război se va dovedi a fi punctul culminant în loc de punctul de plecare al răspunsului juridic și diplomatic al lumii”, a mai declarat avocata pentru drepturile omului, citată de publicația The Hill.

„S-ar putea ca mii de copii să fie deportați forțat în Rusia? S-ar putea ca adolescentele să fie violate în stradă în fața familiei și a vecinilor lor? O clădire care avea cuvântul „copii” scris lângă ea a fost cu adevărat bombardată, iar civilii de astăzi din Mariupol sunt torturați în mod sistematic și morți de foame?”, s-a întrebat retoric avocata Clooney.  „Din păcate, răspunsul este da”, a adăugat apoi.

Curtea Penală Internațională (CPI), care se ocupă de crime de război, crime împotriva umanității, genocid și crime de agresiune, nu are jurisdicție să judece spețele la care face referire Amal Clooney deoarece Irakul și Siria nu sunt membre.

Amal Clooney face parte dintr-un grup de lucru juridic internațional care consiliază Ucraina cu privire la asigurarea răspunderii pentru victimele ucrainene în jurisdicțiile naționale, lucrând în colaborare strânsă cu Tribunalul Internațional Penal de la Haga. 

Procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a deschis o anchetă în Ucraina la o săptămână după invazia Rusiei din 24 februarie. 

„Acesta este un moment în care trebuie să mobilizăm legea și să o trimitem în luptă. Nu de partea Ucrainei împotriva Federației Ruse sau de partea Federației Ruse împotriva Ucrainei, ci de partea umanității”, a spus Khan la reuniunea ONU de miercuri.

La rândul său, diplomatul rus aflat la discuție a descris CPI drept un „instrument politic” și a acuzat Statele Unite și Marea Britanie de ipocrizie pentru că au susținut ancheta CPI în Ucraina.

Moscova descrie invazia sa din 24 februarie a Ucrainei drept o „operație militară specială” și neagă că atacurile sale vizează civilii, deși dovezile colectate în mod independent și verificat de observatorii internaționali și presa străină aflată în Ucraina indică contrariul. 

Noutăţile partenerilor

comentarii: