image
Sursa foto: nypost.com

Un asteroid „potențial primejdios” trece astăzi prin apropierea Pământului

Un uriaș asteroid „potențial primejdios”, cu o dimensiune de aproape două ori cât cea a Empire State Building va trece prin apropierea Pământului astăzi, 28 aprilie, potrivit NASA.

Asteroidul, pe numele său 418135(2008 AG33) are un diametru estimat cuprins între 350 și 780 metri, va pătrunde în atmosfera Pământului la o viteză de 37.400 kilometri pe oră. Din fericire, asteroidul va trece pe lângă planetă fără risc de impact, indică Live Science.

La cel mai apropiat punct, asteroidul – care călătorește la o viteză de 30 de ori mai mare decât viteza sunetului – va trece la aproximativ 3,2 milioane de kilometri de Pământ, ceea ce reprezintă de opt ori distanța medie dintre planetă și Lună. Poate părea o distanță mare, dar din punct de vedere al distanțelor cosmice este chiar foarte aproape, scrie Descopera.ro.

Asteroidul 418135(2008 AG33) trece azi pe lângă Pământ

NASA cataloghează orice obiect care intră în raza de 193 milioane de kilometri de Pământ ca „obiect în apropierea Pământului”, iar orice obiect din raza de 7,5 milioane de kilometri ca „potențial primejdios”. O dată de obiectele sunt semnalate, astronomii le monitorizează, fiind atenți la orice deviere în traiectoria estimată a acestora care le-ar putea plasa pe o traiectorie de coliziune cu planeta.

Bolovanul spațial a fost descoperit pentru prima dată pe 12 ianuarie 2008 de astronomii de la observatorul Mt. Lemmon Sky Center din Arizona, Statele Unite, fiind reperat ultima dată pe 1 martie 2015, potrivit Centrului pentru Studierea Obiectelor din Apropierea Pământului al NASA – CNEOS. Asteroidul trece pe lângă planeta noastră o dată la șapte ani, cu o altă traversare viitoare estimată pe 25 mai 2029.

Un pericol pentru planeta noastră?

Acest asteroid nu este chiar cel mai mare care să treacă pe lângă planetă în săptămânile care vor veni. Distincția pentru cel mai mare asteroid va fi acordat lui 467460 (2006JF42), care are un diametru estimat cuprins între 380 și 860 metri și care va călători cu o viteză de aproximativ 40.700 kilometri pe oră, la momentul trecerii pe lângă Terra, în data de 9 mai 2022.

Dacă astronomii reperează un asteroid care ar zbura direct spre Pământ, atunci agențiile spațiale ale lumii ar lucra la identificarea unei modalități pentru devierea acestuia. Pe 24 noiembrie 2021, NASA a lansat o navetă spațială ca parte a misiunii Testul Dublu de Redirecționare a Asteroizilor, care are ca scop redirecționarea asteroizilor ne-periculoși prin schimbarea cursului acestora, indica Live Science anterior.

China se află și ea în primele etape ale unei misiuni de redirecționare a asteroizilor. Prin lovirea cu 23 de rachete Long Mach 5 a asteroidului Bennu, statul susține că ar putea devia bolovanul spațial de pe o direcție de ciocnire cu Pământul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: