image
Sursa foto: Nadejda Roscovanu

În ajun de Paște, piețele din Chișinău sunt verificate de Agenția pentru Protecția Consumatorilor

În ajun de Paște, piețele din capitală sunt verificate de Agenția pentru Protecția Consumatorilor. Inspectorii au luat la puricat astăzi Piața Centrală, unde au depistat numeroase abateri.

Vânzătorii utilizau cântare dubioase, fără acte metrologice. Mai grav, piața este plină cu vopsea toxică pentru ouă. Vânzătorii s-au arătat iritați că sunt verificați, iar cumpărătorii s-au plâns că tot mai des sunt trași pe sfoară.

Au depistat prima abatere imediat ce au intrat în piață. Inspectorii au identificat un comerciant fără acte ce ar demonstra că aparatul folosit pentru a cântări marfa funcționează corect. Cântarul a fost retras. Oamenii s-au plâns că deseori sunt păcăliți de către comercianți.

Și lumânările vândute practic la fiecare tarabă pot fi periculoase, spun inspectorii. Acestea trebuie să fie din metal sau sticlă, pentru că plasticul se topește și pot provoca incendii.

SERGIU ZESTREA, șef de direcție, ASPCSP: "Riscul unui incendiu este iminent. Flacăra se poate răspândi spre plastic și să cauzeze un incendiu, mai ales fără supraveghere."

Vânzătorii s-au arătat deranjați pentru că sunt verificați. Unii au spus totuși că au marfă bună și nu au de ce se teme.

În unele cazuri, vopseaua pentru ouă, vândută la piața, s-a dovedit a fi toxică. „Aditivul 102, care este tartrazina, care e foarte cancerigenă, afectează glanda tiroidă. Și dacă vorbim de aditivul 122, azorubina, provoacă hiperactivitate la copii", a declarat Tatiana Barac, șefa serviciului cooperare și comunicare, APCSP.

Oamenii spun că, decât vopsea toxică, mai bine vor vopsi ouăle natural.

Și în Secția de lactate a fost mare agitație. Vânzătorii fie s-au ascuns, fie au fugit. Nici măcar nu aveau toți cântare.

În cazul în care consumatorii sesizează abateri sau au procurat un produs neconform, Agenția pentru Protecția Consumatorului le recomandă să sune la numărul de telefon 022 51 51 51 pentru a depune o plângere. Reportajul realizat de Jurnal TV poate fi urmărit aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: