image
Sursa foto: Jurnal TV

Adorm cu gândul la o bucată de pâine; Povestea tristă a unei familii cu cinci copii, din raionul Ungheni

Adorm cu gândul la o bucată de pâine, iar dimineața se trezesc repede să o ajute pe mama la treburile casei. Deși au opt și șase ani, pe Dumitru și Ion i-am găsit în grădină, la pus cartofi. Sunt mici, dar știu că o zi de primăvară hrănește un an, iar „gadget-ul” lor este hârlețul. Jurnal TV a aflat povestea tristă a unei familii cu cinci copii din satul Petrești, raionul Ungheni.

Am ajuns pe la amiază în satul Petrești, raionul Ungheni. Familia Gorea are cinci copii. Maxim, băiatul cel mare, era la școală. Ceilalți - grămăjoară, în jurul mamei. Capul familiei este zilier, adună cu chiu cu vai câte două sute de lei pe zi pentru a-și întreține familia.

Au fost multe serile când s-au culcat flămânzi, iar dimineața abia de găseau o bucată de pâine pe masă. Radmila spune că acum are doar 50 de lei în buzunar, pe care îi păstrează pentru a cumpăra pâine în zilele următoare.

„Sunt momente când chiar nu am ce le pune pe masă. Mă duc și iau pe datorie, uneori am avut și 4.000 de lei la magazin”, povestește Radmila Gorea, mama celor cinci copii.

Bogăția lor sunt copiii și cele câteva păsări din ocol.

„Avem zece găinuși, două gâște și un gânsac, două rațe și-un rățoi. Asta-i toată bogăția, doi căței și cinci copii”, spune femeia.

Cea mai gravă problemă a lor nu este însă sărăcia, ci boala din născare a mezinului Arsenie - o malformaţie congenitală a membrelor superioare și inferioare. Radmila își amintește cu groază noaptea de acum un an și șapte luni.

„În noaptea ceea atât de tare a plouat că s-a stins lumina la maternitatea din Ungheni și medicul de acolo și două asistente au conectat lumina de la telefoane și așa am adus băiețelul meu pe lume. Nu era nici lumină și nici apă”, își amintește Radmila Gorea.

A sesizat că a născut un copil cu malformație abia în zorii zilei.

„N-am văzut care este situația deodată și nici nimeni nu mi-a spus că iată, uite, băiețelul tău s-a născut cu probleme, cu mânuțele și piciorușele întoarse. Nimeni nu mi-a spus nimic. Deja când am văzut că el plânge, zic dă să-l schimb, să-l îmbrac, când mă uit dar el așa și am rămas șocată, am căzut parcă în hibernare”, povestește femeia.

Copiii de vârsta lui țopăie prin curte, dar Arsenie nu poate. Capul familiei muncește la pădure, dar banii câștigați nu le ajung nici pentru hrană. Totuși femeia speră că într-o zi va putea să-și pună copilul pe picioare.

Jurnal TVJurnal TV

Cei care doresc să ajute familia Gorea, o pot contacta pe Radmila Gorea la numărul de telefon 068 377 260.

Vedeți aici reportajul Jurnal TV

Noutăţile partenerilor

comentarii: