image
Sursa foto: jurnal.md

Colonel în rezervă: Protestele din 7 aprilie 2009, organizate de Rusia; De ce dosarul a fost trecut pe linie moartă

Evenimentele din 7 aprilie 2009 de la Chișinău au fost o lovitură de stat organizată de Federația Rusă, cu scopul de a-l înlătura de la putere pe președintele Voronin și de a aduce la guvernare în R. Moldova persoane loiale Kremlinului. Aceste declarații au fost făcute pentru Jurnal.md de către doctorul în drept, colonelul de poliție în rezervă Valeriu Cerba, care a fost responsabil din partea MAI de documentarea așa-numitei „revoluții Twitter” de acum 13 ani.

Valeriu Cerba a ocupat funcția de șef al cabinetului ministrului de Interne Victor Catan, în Cabinetul Filat (1), instituit la 25 septembrie 2009. El a fost responsabil din partea MAI de investigarea cauzelor declanșării protestelor violente din 7 aprilie, care s-au soldat cu incendierea clădirilor Parlamentului și Președinției. Cerba are astăzi o explicație a motivelor din care acest dosar a fost trecut pe linie moartă.

„Am constatat că, înainte de alegerile din 5 aprilie 2009, Moscova a parașutat la noi mai mulți oameni bine pregătiți pentru organizarea unei lovituri de stat, supranumiți și „zaslanîie kazaciki”, unii dintre care s-au aflat chiar în fruntea protestelor. Printre cei veniți erau infiltrați și pușcăriași eliberați în regim de urgență, și agenții ai FSB-ului. Noi am raportat despre aceasta conducerii țării și comisiei parlamentare pentru elucidarea acelor evenimente, condusă de Nagacevschi, dar lumină nu s-a făcut, pentru că adevărul nu a vrut să-l afle nimeni. Știi de ce? Dacă se spunea adevărul, se ducea de râpă și alianța aceea democratică (AIE – n.r.)”, a declarat Cerba, pentru Jurnal.md.

Și în 2005, Rusia a pregătit o lovitură de stat la Chișinău

Colonelul mai spune că Federația Rusă ar fi pregătit o lovitură de stat similară și în urma parlamentarelor din 2005, după ce Voronin a refuzat să semneze Memorandumul Kozak și l-a întors pe Putin din drum de la Moscova. La acea vreme, sfetnicii Kremlinului de la Chișinău ar fi fost importanți lideri ai opoziției, care au acumulat la alegeri un număr important - dar nu suficient - de voturi pentru a prelua puterea.

„În 2005, unii lideri ai opoziției, în care credeam cu toții, au fost figurile principale în mâinile Rusiei. Moscova luase decizia politică să-l schimbe pe Voronin și cheltuise sume mari de bani pentru promovarea unor politicieni. Dacă aceștia nu reușeau să preia guvernarea pe cale legală, în urma alegerilor, se punea la cale o lovitură de stat. Însă instituțiile de forță ale R. Moldova au reușit atunci să contracareze eficient această tentativă de răsturnare a puterii. Vă amintiți că au fost întoarse vagoane întregi cu ruși care veneau la Chișinău, iar posturile vamale interne de la Nistru controlau orice mașină? Chiar pe Nistru erau dislocați polițiști la fiecare kilometru și verificau să nu treacă „omuleții verzi” cu bărcile. V-ați întrebat de ce, în 2005, au venit la Chișinău Saakașvili, Băsescu, Iușkenco și l-au sprijinit pe tovarășul Voronin? Iată de ce niște lideri europeni l-au susținut pe principalul comunist din spațiul ăsta”, specifică doctorul în drept.

„Republica Moldova s-a aflat întotdeauna sub controlul serviciilor de inteligență ruse”

Potrivit lui Valeriu Cerba, R. Moldova a fost permanent condusă din umbră de serviciile secrete ruse. Din această cauză, consideră el, după 7 aprilie 2009, în anturajul noii guvernări de la Chișinău au apărut tot felul de personaje, încă necunoscute în politica moldovenească, care s-au adăpostit în funcții de deputați sau consilieri oficiali și neoficiali ai premierului Filat, cu scopul de a aduna cât mai multe informații compromițătoare în privința Alianței pentru Integrare Europeană. Inclusiv prin contribuția acestora, Moscova ar fi impulsionat din culise „furtul miliardului”, după ce următorul premier Iurie Leancă a făcut abstracție de sfaturile lui Dmitri Rogozin, reprezentantul Kremlinului în Transnistria, de a nu semna Acordul de Asociere cu UE, în 2013.

„Prin urmare, interesul lor era să-i corupă pe oficialii noștri, pentru a-i denigra. La noi, coloana a cincea este foarte putrernică și e finanțată prin ambasada Rusiei, unde, din câte am aflat, lucrează peste o mie de angajați, dintre care vreo 70 la sută sunt din serviciile secrete. Și ei îi racolează pe ai noștri. Și în Ucraina au fost trimiși cu bani nebuni astfel de agenți, pentru a-i racola pe cei din administrația lui Zelinski, ca să-i întâmpine pe ruși cu flori, dar n-a fost să fie”, a adăugat Cerba.

În opinia aceleiași surse, Vladimir Plahotniuc a profitat de tot haosul creat și s-a gândit doar la propriile interese: „Plahotniuc și-a făcut jocul său, pe el l-au interesat banii. Poate că vreodată ar fi avut și intenții bune, dar în ultimă instanță ne-a furat și a plecat.”

O altă versiune despre refuzul lui Voronin de a semna Memorandumul Kozak

Colonelul regretă că noua guvernare de la Chișinău nu-i trage la răspundere pe politicienii moldoveni care de-a lungul timpului au lucrat pentru Rusia. Întrebat de ce nu face publice numele acestora, Cerba a spus că are intenția să scrie o carte despre adevărul din 7 aprilie 2009, în care va scoate la iveală toți actorii implicați în evenimentele de atunci. El consideră totuși că aceste nume nu sunt atât de greu de identificat.

Menționăm că Vladimir Voronin a declarat în cadrul unui interviu publicat de Jurnal.md că a refuzat să semneze Memorandumul Kozak în anul 2003, pentru că Rusia a adăugat în ultimul moment, în textul documentului, o prevedere privind staționarea trupelor rusești pe teritoriul R. Moldova pentru încă 20 de ani. La rândul său, Valeriu Cerba, făcând trimitere la sursele sale, afirmă că adevăratul motiv pentru care Voronin l-a trimis acasă pe Putin ar fi fost avertismentul pe care fostul președinte l-a primit din partea unor parteneri occidentali că, în cazul în care va semna documentul, conturile fiului său Oleg din unele bănci străine ar putea fi înghețate.

Valeriu Cerba este cunoscut și ca autor al cărții „Adevărul despre agresiunea rusă în Transnistria”, în care a relatat detalii ascunse din cadrul războiului ruso-moldovenesc din 1992, la care a participat și el, și a scos la iveală documente secrete din arhiva MAI cu privire la invazia rusă în R. Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: