image
Sursa foto: jurnal.md

Minut de reculegere în Parlament în memoria victimelor din aprilie 2009; Carp către Voronin: Băieții din partid v-au trădat

Şedinţa Parlamentului a început cu un minut de reculegere în memoria victimelor din aprilie 2009. Subiectul nu a trecut însă fără dezbateri între deputați.

„Atunci mii de tineri au ieșit pentru libertate, pentru a-și apăra viitorul european și speranța într-o viață mai bună. Acum ca niciodată vedem cum este libertatea și care este prețul ei. Nu avem un dosar finalizat în care să cunoaștem numele celor care au stat în spatele acestor evenimente și cei care au maltratat sute de tineri în comisariate. Solicit Comisiei de Securitatesă organizeze audieri cu instituțiile responsabile”, a menționat speakerul Igor Grosu.

„Am făcut aceste demersuri către PG încă în toamnă. Dosarul „7 aprilie” este reluat. Unele acțiuni care au fost întreprinse le vom discuta în cadrul comisiei”, a precizat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

Subiectul a provocat dezbateri între șeful Comisiei securitate și liderul PCRM, Vladimir Voronin.

„Acești tineri au fost mobilizați și în cadrul acestui proces trebuie concretizat de către cine și cu ce scop au fost mobilizați și aduși în piață. Cei care ați guvernat ați avut mult timp să vă clarifiacați. Mulți dintre cei care sunt în sală au și fotografii cu placate împotriva dictatorii, cum era atunci la modă de vorbit. Trebuie de pus punct la acest eveniment. Dacă sunt puse multe puncte înseamnă că urmează altceva, dar asta nu e normal”, a intervenit Voronin.

„Aveți dreptate. Lucrurile trebuie făcute public, mai ales că avem secvențe în care spuneți colegilor de partid „și dumneavoastră m-ați trădat”. Cred că știți mai multe, cum băieții s-au organizat din interiorul partidului și v-au trădat. Asta tot trebuie de clarificat”, i-a răspuns Lilian Carp.

„Noi toți avem datoria morală să ne clarificăm. Eu tot am fost în piață, a fost din pornire sinceră. Credeam că trebuie să schimbăm ceva în țară”, a spus și Igor Grosu.

Precizăm că astăzi se împlinesc 13 ani de la evenimentele tragice din aprilie 2009. Totul a început cu un protest masiv față de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie, câștigate de comuniști. Ulterior, totul a degenerat în violențe, au fost răniți atât civili, cât și polițiști. Oficial a fost înregistrat un singur deces, al lui Valeriu Boboc, tânăr snopit în bătaie în PMAN.

Noutăţile partenerilor

comentarii: