image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Spirite încinse la Parlament din cauza legii contra dezinformării; Deputații BCS au blocat tribuna, apoi au părăsit ședința

Spirite încinse la Parlament din cauza proiectului de lege privind securizarea spațiului informațional. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Șor au declarat la unison că prin această inițiativă actuala putere „vrea să instituie dictatura”.

În timpul luărilor de cuvânt, deputații BCS au blocat tribuna centrală a Parlamentului. Când a fost anunțată o pauză, socialiștii și comuniștii au declarat că părăsesc în semn de protest ședința de astăzi.

„Cred că nu există loc pentru întrebarea trebuie sau nu trebuie să avem acest proiect. Trebuia să-l avem mult mai demult. Dacă am fi abordat subiectul dezinformării, al știrilor false, nu am fi avut atâtea pierderi de vieți omenești în perioada pandemiei. Nu am fi stat cu sufletul la gură urmărind imaginile din Ucraina. Dacă nu sunteți împotriva dezinformării, sunteți pentru dezinformare, sunteți pentru susținerea ororilor care se întâmplă”, a declarat deputata PAS Liliana Nicolaescu-Onofrei, unul dintre autorii proiectului.

Liliana Nicolaescu-OnofreiLiliana Nicolaescu-Onofrei

Deputații BCS și cei de la Partidul Șor au cerut excluderea proiectului de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului. Unii au afișat placate cu mesajul „Pornim vremurile bune=FALS”.

falsfals

VoroninVoronin

„Prin acest proiect, sub pretextul securizării spațiului informațional, SIS, fără o decizie a instanței de judecată, i se oferă dreptul de a bloca orice informații și instituții media pentru o așa-numită dezinformare și amenințare la securitatea statului. Înțelegem că tot ce va fi critic în adresa guvernării va fi calificat dezinformare, iar orice cetățean care va îndrăzni să-și expună punctul de vedere riscă amenzi sau chiar pușcărie”, a declarat deputata BCS Adela Răileanu.

„Nu înțeleg de ce vă trebuie toată „abracadabra” asta. Am antenă sputnik și privesc peste 1300 de canale. Tot ce se propune nu va contribui deloc la consolidarea societății. Poate oleacă de scurtat lanțugul la presă trebuie”, a spus și Vladimir Voronin.

„Partidul Șor nici într-un caz nu va vota pentru acest proiect. Se încearcă să ni se închidă gura. E următorul pas după capturarea companiei publice de televiziune”, a comentat Marina Tauber.

„Sunt persoane aici în sală care au o atitudine extrem de favorabilă față de un guvern al unei țări care închide în pușcărie propriii cetățeni pentru 15 ani pentru simplu fapt că că ies în public cu o foaie pe care scrie „net voine” (n.r. - nu războiului)”, a menționat deputatul PAS Radu Marian.

Noutăţile partenerilor

comentarii: