image
Sursa foto: Replica Media

RM va primi un ajutor de 50 de milioane de dolari din partea SUA, pentru consolidarea democrației și economiei

Președintele Maia Sandu, a avut o întâlnire în după-amiaza zilei de astăzi, 6 aprilie, cu Samantha Power, Administratoarea USAID, care efectuează o vizită oficială în Republica Moldova

Maia Sandu a reiterat că Republica Moldova găzuiește la momentul actual 96 de mii de refugiați. Jumătate din aceștia sunt copii.

„Este clar că țara noastră va resimți consecințele acestui război mult timp înainte. Deja suntem afectați puternic de creșterea prețurilor la carburanți și surse energetice, iar acum ne confruntăm și cu întreruperea importurilor și exporturilor de pe piețele din Est. Căutăm acum soluții rapide pentru deschiderea altor piețe pentru produsele moldovenești”, a spus Maia Sandu.

„RM are nevoie de susținerea partenerilor noști pentru a consolida reziliența economică și independența energetică. Noi vrem să continuăm planurile noastre pentru a schimba în bine RM, în pofida tuturor greutăților și crizelor. Vrem să reușim să contruim o țară competitivă, inovatoare și rezilientă, o țară care prețuiește oamenii și investește în oamenii săi. În acest context, suntem recunoscători pentru susținerea consecventă a SUA, penru procesul de transformare democratică a RM și pentru sprijinul în domeniul economic, inclusiv prin programele USAID”, a spus Maia Sandu.

Samantha Power, administratoarea USAID, a declarat că ceea ce se întâmplă în ultimele săptămâni la hotarul RM, odată cu începerea războiului din Ucraina, este îngrozitor.

Este îngrozitor ce vedem în ultimele zile, corpuri neînsuflețite care zac pe străzi, cadavrul unor bărbați cu încheieturile mâinilor legate, vedem o bătrână care plânge descoperind cadavrele rudelor și chiar cei doi câini ai ei au fost împușcați.Acești oameni nu prezentau un pericol pentru militari și pentru președintele Putin. În pofida faptului că lumea s-a schimbat atât de mult în ultimele săptămâni, reziliența cetățenilor nu s-a schimbat. Președinta Sandu, dar și cetățenii din RM, au demonstrat generozitate și solidaritate enormă față de refugiații ucraineni cărora le-au deschis inimile și ușile. Sunt bucuroasă să anunț în context o asistență de 50 milioane de dolari care vor fi oferiți R. Moldova pentru consolidarea democrației și pentru reducerea dependenței de piețele din Federația Rusă”, a spus administratoarea USAID.

Declarațiile de presă pot fi urmărită mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: