image
Sursa foto: jurnal.md

Ambasadorul Ucrainei: Sunt crime împotriva umanității și au fost săvârșite de militarii ruși

Ucraina nu luptă doar pentru libertatea sa, ci și pentru libertatea și integritatea teritorială a altor state din Europa. O spune ambasadorul ucrainean în Republica Moldova, Marko Șevcenko. Diplomatul spune că există dovezi concludente, printre care imagini din satelit, care atestă faptul că masacrul din localitatea Bucea a fost comis de militarii ruși. Ambasadorul spune că, pentru toate crimele comise, statul agresor ar trebui izolat complet de întreaga comunitate internațională, atât economic, cât și diplomatic.

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova califică drept minciuni și propagandă declarațiile oficialilor ruși, potrivit cărora crimele de la Bucea ar fi „înscenate”. Reacția vine după ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a calificat masacrul de la Bucea drept un „atac fals”, pus la cale de Ucraina și Occident și promovat intens pe rețelele de socializare, notează IPN. „Nu este nicio îndoială că este crimă de război, sunt crime împotriva umanității, responsabili de toate aceste crime sunt militarii ruși. Partea ucraineană deja a publicat numele militarilor ruși care au stat în această zonă. O companie care colectează imagini din satelit de pe tot teritoriul Ucrainei astăzi a publicat informațiile despre primele gropi colective unde au fost îngropate victimele, imaginile sunt cu data de 10 martie. De aceea, eu nu am nicio îndoială cine a făcut-o și cine trebuie să fie pedepsit. Astfel de crime sunt deja cunoscute și ele au fost săvârșite de ruși și în timpul războiului din Cecenia”, a spus ambasadorul Ucrainei Marko Șevcenko în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Diplomatul mai spune că rezistența armatei ucrainene a dat peste cap planurile Moscovei, care ar fi mizat să preia controlul politic asupra Kievului în 48 de ore. Întrucât planurile Kremlinului nu s-au soldat cu succes, rușii au decis să extermine poporul ucrainean, spune ambasadorul. „Evoluția războiului are loc împotriva planurilor Federației Ruse. Conducerea de vârf a Rusiei a așteptat ca oamenii din Ucraina să-i întâlnească pe militarii ruși cu flori, dar n-a fost așa și conducerea de la Kremlin a înțeles că lucrurile stau total diferit. De asta ei și-au schimbat tactica și au trecut la strategia de anihilare. Anihilarea orașelor, în care majoritatea cetățenilor sunt vorbitori de limba rusă. Mariupol și Harkiv sunt regiuni unde ponderea celor care vorbesc rusa este aproape de 100%. Ucraina luptă nu doar pentru libertatea ei, dar și pentru libertatea altor țări din Europa Centrală și de Est. Din păcate, trăim momente când niciun fel de garanții juridice sau politice nu au nicio valoare pentru un stat agresor, care este Federația Rusă, are valoare doar forța militară. Prețul pe care trebuie să-l plătească Federația Rusă în calitate de stat agresor trebuie să se mărească, această țară trebuie să fie izolată din punct de vedere economic de toată Europa, avioanele ruse să nu poate survola spațiul aerian european, navele – să nu intre în porturile din jurul Europei”, a mai spus diplomatul rus. Ieri, președintele Ucrainei a avut un discurs în Parlamentul României în timpul căruia a menționat că peste 300 de oameni au fost torturați și împușcați în localitatea Bucea, în apropiere de Kiev. Liderul ucrainean a declarat că dacă Ucraina nu s-ar fi apărat, masacrul de la Bucea ar fi fost extins pe teritoriul întregii țări.

Noutăţile partenerilor

comentarii: