image
Sursa foto: Jurnal.md

Războiul ruso-ucrainean a blocat exporturile de mere moldovenești

Republica Moldova s-a pomenit fără soluții de urgență pentru comercializarea producției de mere. Asta în condițiile în care, până la război, piața rusească absorbea cele mai mari cantități de fructe moldovenești. Piața europeană nu poate accepta întreaga cantitate de mere moldovenești stocate acum în frigidere. O soluție rapidă și ieftină ar fi piața românească. Subiectul a fost discutat în cadrul unei dezbateri pe tema exporturilor de fructe moldovenești.

Experții economici spun că dificultățile cu care se confruntă acum producătorii moldoveni este rezultatul unor politici guvernamentale proaste aplicate până acum. Din 2005, când au fost impuse primele embargouri de către Rusia, era clar că această piață este una nesigură pentru Republica Moldova.

Totuși, decidenții nu au făcut nimic pentru diversificarea pieței, consideră expertul în politici economice de la IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga.

„Acesta a fost, practic, un semnal foarte clar că este o piață foarte instabilă, care în foarte multe cazuri funcționează nu după reguli economice, dar după reguli impuse de politic. Trebuia de atunci, din acea perioadă, să căutăm niște modalități de a ne proteja și țara, și agenții economici. Noi nu mai putem intra pe piața Federației Ruse. Chiar astăzi Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au blocat tot traficul și au închis hotarele”, a menționat Viorel Chivriga.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, a spus că Moldova s-a pomenit într-o capcană. Pe fondul sancțiunilor internaționale, exporturile moldovenești au fost, practic, blocate în Rusia, iar în țări asiatice sau africane acestea nu sunt posibile acum. În această situație, piața românească ar putea să absoarbă o parte din merele moldovenești.

„Noi, la moment, suntem prinși într-o capcană. Avem ceea ce avem în depozite, avem situația care o avem în partea estică. Avem o deschidere totală din partea României. Am putea să exportăm în România chiar dacă sortimentul nu este acel preferat pe piața lor. Ei anual importă circa 100 mii tone de mere, preponderent din Polonia. Am putea să substituim o parte din aceste importuri. Cheltuielile de logistică sunt convenabile și pentru noi și pentru ei”, a menționat Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii.

Potrivit lui Vasile Șarban, Republica Moldova produce anual aproximativ 350 de mii de tone de mere. Până acum, piața rusă asimila 95-98 la sută din această cantitate.

„Aceasta este foarte mult, este foarte riscant pentru o țară care se bazează pe agricultură. Și în prezent avem o situație precară, deoarece, în primul rând, s-a lungit foarte mult drumul până în Federația Rusă. Este vorba despre partea logistică, care este afectată foarte tare și inducând la cheltuieli suplimentare”, a adăugat Șarban.

Un studiu realizat recent de experții Centrului „Expert Grup” arată că, în perioada 2018-2020, volumul exportului de mere, pere și gutui proaspete moldovenești în Rusia a crescut până la 98%. În bani, asta înseamnă 59 de milioane de dolari. Exportul de căpșuni, zmeură și coacăze din Republica Moldova este orientat în proporție de 95 la sută tot spre Rusia și Belarus. Și tot această piață era destinația principală pentru caisele, cireșele, vișinele, piersicile și prunele moldovenești.

Rusia și-a redeschis în totalitate piața pentru fructele și legumele moldovenești după invazie, la începutul lunii martie, după ce rafturile magazinelor din Rusia s-au golit pe fondul panicii și a sancțiunilor internaționale. Numai că exportul din Moldova spre Rusia prin Ucraina nu mai este posibil din cauza războiului. Singurul traseu care ocolește războiul este prin România, Ungaria, Slovacia și Polonia. Doar că polonezii au blocat punctele vamale spre Belarus. În plus, această cale de ocolire costă enorm. Dacă transportarea unui TIR cu mere spre Rusia prin Ucraina costa, în medie, 3 mii de dolari, acum, pe drumul de ocolire, ar costa 7 mii de dolari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: