image
Sursa foto: azernews.az

O misiune FMI vine la Chișinău săptămâna viitoare; Se va decide dacă finanțarea pentru R. Moldova va fi majorată

O echipă de experţi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, va purta discuții cu autoritățile Republicii Moldova în perioada 4-8 aprilie.

Scopul misiunii este de a discuta posibila majorare a volumul de finanțare din cadrul programului ECF-EFF, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanţare extinsă (EFF), precum și modificarea graficului de debursare a tranșelor, pentru a sprijini eforturile autorităților de a obține resursele necesare pentru acoperirea cheltuielilor urgente în contextul crizelor multiple cu care se confruntă Republica Moldova.

Programul pe 40 luni al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 21 decembrie 2021. El este finanțat printr-un credit în mărime totală de circa 558,3 milioane de dolari S.U.A. (400 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), din care 79,8 milioane de dolari S.U.A. (57,2 milioane de DST) au fost deja debursate.

Creditarea în baza ECF prevede o rată anuală a dobânzii de zero la sută, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de zece ani, iar creditarea în baza EFF prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST, un termen de rambursare de zece ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: