image
Sursa foto: Jurnal.md

VIDEO: Conducerea instituțiilor de învățământ din Orhei, în grevă japoneză; Au datorii de peste 5 mil. de lei pentru facturi

Reprezentanții instituțiilor de învățământ din raionul Orhei, împreună cu administrația publică a municipiului Orhei și conducerea raionului intră de azi în grevă japoneză. Președintele raionului și managerii mai multor instituții de învățământ au organizat o conferință de presă azi în fața clădirii Guvernului în cadrul căreia au anunțat că recurg la grevă deoarece au datorii la plata facturilor pentru agentul termic, iar Guvernul le-a cerut să identifice resurse la nivel local și raional.

Președintele raionului Dinu Țurcanu a informat că 90% din instituțiile de învățământ din Orhei sunt școli mici. La momentul actual au o datorie pentru facturi de circa 5 milioane de lei.

„Aceste sume vom fi nevoiți noi, administrația publică locală, să le achităm dacă instituțiile centrale nu vor interveni să ne ajute. Astfel suntem puși în situația de a redirecționa banii de la dezvoltarea satelor și a raionului pentru a achita facturile. Soluționarea acestei probeleme însă îi revine Guvernului”, a declarat Dinu Țurcanu.

El a făcut un apel către sindicatele din învățământ și „toate administrațiile raionale și sătești” să intre și ei în grevă japoneză „în semn de solidaritate”.

La rândul său, primarul de Orhei, Pavel Verejanu, a declarat că a planificat cheltuieli de 11 lei/m.c. de gaze naturale, pe când acesta s-a scumpit la 15 lei. „Acum vedem un sabotaj din partea Guvernului legat de facturi, cât și de revizuirea meniului copiilor, cărora le revine câte 33 de lei/pe zi. E imposibil să asiguri hrana cu această sumă. Sistemul de învățământ merge spre colaps. RM e unicul stat care nu investește în educație”, a spus Verejanu solicitând revizuirea bugetului în acest scop la nivel central.

„E o problemă care ne doare. Bugetul ne-a fost tăiat în măsura în care face imposibilă activitatea noastră de mai departe. Nu știm cum să încălzim și să hrănim copiii”, a declarat și Angela Cușnir, directoarea gimnaziului din satul Sămănanca, Orhei.

Directoarea grădiniței din Pohărniceni, Orhei a menționat că bugetul instituției e similar cu cel din 2021, dar prețurile la produse alimentare și facturi sunt mult mai mari. „De aici au apărut datoriile și imposibilitatea de a le face față. Solicităm Guvernului să găsescă soluții”, a spus managerul.

Și directoarea gimnaziului din Brăviceni, Eugenia Băleanu a menționat că sunt într-o situație dificilă.

„Am fost puși în situația să identificăm surse pentru facturi dar nu avem cu ce le achita. Suntem aici pentru a cere Guvernului să găsească sursele necesare, să nu fim puși noi în situația să le identificăm, ci să ne ajute”, a mai spus Eugenia Băleanu.

Guvernul nu a comentat deocamdată această situație.

Noutăţile partenerilor

comentarii: