image
Sursa foto: Profimedia Images

Cele 1800 de mici seisme produse pe o insulă din Azore ar putea fi urmate de un cutremur puternic sau erupţie vulcanică

Seria de multiple seisme de mică intensitate produse pe insula portugheză Sao Jorge din Oceanul Atlantic în ultimele trei zile ar putea fi urmată de un cutremur mai mare sau de o erupţie vulcanică, potrivit unui oficial în domeniu, după ce autorităţile au îndemnat oamenii să nu călătorească în regiune, informează Reuters.

Numărul seismelor înregistrate pe insula vulcanică Sao Jorge, din arhipelagul Azore, începând de sâmbătă după-amiază a ajuns la circa 1.800 de la bilanţul anterior - 1.329, a precizat marţi Rui Marques, directorul centrului regional pentru supraveghere seismo-vulcanică CIVISA.

Doar 94 dintre cele 1.800 de cutremure, cu o magnitudine cuprinsă între 1,7 şi 3,3, înregistrate până în prezent au fost resimţite de populaţie, a declarat Marques pentru agenţia portugheză de ştiri Lusa.

Sao Jorge, una dintre cele nouă insule care formează arhipelagul Azore, cu o populaţie de circa 8.400 de locuitori, face parte din insulele centrale ale arhipelagului, care includ popularele destinaţii turistice Faial şi Pico, de asemenea vulcanice.

Seria de micro-seisme, care nu au provocat pagube materiale până la această oră, au fost înregistrate de-a lungul fisurii vulcanice Manadas, care a erupt pentru ultima dată în 1808, scrie Agerpres.

Autorităţile din Sao Jorge au activat planuri de urgenţă ca măsură de precauţie.

"Toate scenariile sunt pe masă", a declarat Marques pentru postul de radio Antena 1. "Pe de o parte, am putea avea un seism de o magnitudine mai mare, care ar putea provoca pagube... Pe de altă parte, există şi scenariul unei erupţii", notează Digi24.

Marques i-a îndemnat pe rezidenţi să rămână vigilenţi, deşi a spus că seismele sunt de origine tectonică, referindu-se la mişcarea plăcilor tectonice, şi nu de origine vulcanică.

"Nu ar trebui să tratăm acest lucru ca o simplă criză tectonică, ci ca o criză seismică, care se produce într-un sistem vulcanic activ", a mai spus Marques.

CIVISA a instalat două staţii suplimentare de monitorizare seismică şi a mobilizat o echipă care să măsoare gazele din sol, un indicator al activităţii vulcanice. Nivelurile par în limite normale până în prezent, a mai spus Marques.

Autoritatea pentru Protecţie Civilă a precizat marţi dimineaţă că lucrează, alături de alte entităţi, pentru a pregăti un răspuns în cazul producerii unui seism de amploare sau al unei erupţii vulcanice.

Într-un comunicat separat publicat marţi seară, autoritatea a recomandat oamenilor să evite călătoriile neesenţiale către insula luxuriantă astfel încât autorităţile să nu se confrunte cu "restricţii suplimentare" dacă trebuie să ajute populaţia locală.

Creşterea bruscă a activităţii seismice aminteşte de fenomenul similar detectat anul trecut anterior erupţiei vulcanului Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma, situată la o distanţă de circa 1.400 de kilometri sud-est de Azore.

Noutăţile partenerilor

comentarii: