image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Aprobat de Guvern: Pensiile vor fi indexate și majorate începând cu 1 aprilie

Guvernul a aprobat proiectul de lege care va permite indexarea prestațiilor sociale cu 13,94 la sută de la 1 aprilie, reieșind din rata inflației la sfârșitul anului precedent. Tot atunci, toate pensiile vor fi majorate cu 171,71 de lei.

Potrivit proiectului propus de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, de la 1 aprilie 2022, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 2278,80 lei.

Cuantumul pensiei minime de dizabilitate în cazul unei dizabilități severe va fi 1709,10 lei; în cazul unei dizabilități accentuate – 1595,16 lei; în cazul unei dizabilități medii – 1139,40 lei.

În cazul în care cuantumul pensiei calculat conform legii este mai mic decât cuantumul pensiei minime pentru categoria respectivă, diferența dintre aceste cuantumuri, sub forma unui supliment de solidaritate, se acoperă din mijloacele bugetului de stat.

Suplimentul de solidaritate reprezintă o componentă a pensiei care nu se indexează. Cuantumul acestuia variază anual în funcție de indexarea și majorarea pensiei calculate și de evoluția pensiei minime.

În cazul indexării din aprilie 2022, coeficientul de indexare se va aplica doar acelei părți din pensie care nu depășește salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2022, care constituie 9 900 de lei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: