image
Sursa foto: MAI

Republica Moldova a primit asistență umanitară și șapte ambulanțe prin Mecanismul de protecție civilă al UE

Astăzi la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a avut loc evenimentul de recepționare a loturilor de asistență umanitară, oferite de Republica Austria, Republica Italia, Regatul Danemarcei și Finlanda, prin Mecanismul de protecție civilă al UE.

La eveniment au participat Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne, E.S. Jānis Mažeiks, ambasador, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova E.S. Stella Avallone, ambasadorul Extraordinar Plenipotențiar al Austriei, E.S. Lorenzo Tomassoni ambasadorul Extraordinar Plenipotențiar al Republicii Italia, Mikael Matilla, expert coordonare operațională, Finlanda.

Prin Mecanismul de protecție civilă al UE, în Republica Moldova a venit ajutorul umanitar din partea Republicii Austria, în valoare de 37 de mii de euro - colete de igienă, corturi, paturi, saltele, perne.

Din partea Finlandei, în valoare de 582 de mii de euro, corturi cu încălzire, corturi pentru baie, bucătărie de câmp, din partea Regatului Danemarcei, în valoare de 114 mii de euro-7 ambulanțe și din partea Republicii Italia, în valoare de 56 de mii de euro - seturi de igienă, de bucătărie, generatoare Diesel, rezervoare de apă, încălzitoare.

MAIMAI

„Suntem aici împreună, pentru că am decis să ajutăm în această criză cumplită, provocată de războiul din Ucraina. Noi toți, din spațiul european, ne-am implicat în rezolvarea unor provocări, la care nu ne-am așteptat niciodată. Ajutorul vostru contează foarte mult, pentru că nici una dintre țările noastre nu a fost pregătită să facă față unui război atât de apropiat și amenințător. Astăzi, sprijinul dvs. sporește capacitatea de intervenție a forțelor din sistemul afacerilor interne, în acordarea întregului suport pentru refugiații din Ucraina. Vă mulțumesc în numelor cetățenilor Republicii Moldova, în numele angajaților MAI, în numele voluntarilor, pentru ajutorul acordat”, a menționat Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne.

„Îmi exprim recunoștința față de toate statele membre ale UE pentru eforturile de sprijinire a Republicii Moldova și vă asigur că UE va continua să ofere asistență și în săptămânile următoare. Oamenii din Moldova au manifestat o solidaritate remarcabilă, în momentul în care au întâmpinat refugiații din Ucraina cu brațele deschise. Mulțumesc autorităților din Moldova pentru dăruire și angajamentul de a aborda aceste provocări fără precedent”, a menționat E.S. Jānis Mažeiks, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Austria, ca partener de încredere al Republicii Moldova, a reacționat imediat când Mecanismul de Urgență al UE a fost activat. Vrem să asigurăm Republica Moldova că suntem solidari și foarte conștienți de faptul că dvs., în calitate de partener apropiat, contați pe sprijinul nostru politic, financiar și umanitar. Împreună cu partenerii noștri din Europa, susținem Moldova în această perioadă cu adevărat dificilă și, în același timp, sperăm să consolidăm și mai mult relațiile bilaterale”, a menționat E.S. Stella Avallone, ambasadorul Extraordinar Plenipotențiar al Austriei.

„Italia susține efortul extraordinar al autorităților și cetățenilor Republicii Moldova, în acordarea ajutorului refugiaților din Ucraina. Pe lângă cele 14 tone de ajutor umanitar pentru refugiații din Ucraina, care au ajuns deja pe teritoriul țării, și cele 8 tone de ajutor, care mai urmează să vină, Italia finanțează un proiect de 10 milioane euro, care va consolida capacitățile Biroului Migrație și Azil din Republica Moldova”, a menționat E.S. Lorenzo Tomassoni, ambasadorul Extraordinar Plenipotențiar al Republicii Italia.

„Vreau să-mi exprim aprecierea față de autoritățile și poporul Republicii Moldova, pentru efortul continuu și necontenit în susținerea refugiaților din Ucraina. Prezența noastră a fost salutată de către autoritățile din Republica Moldova cu căldură și prietenie. Omologii noștri din Moldova au dat dovadă de o dedicație extraordinară acestei cauze, prin urmare a fost o plăcere să lucrăm alături de ei. Finlanda își exprimă susținerea prin oferirea ajutoarelor umanitare pentru 5.000 persoane”, a menționat Mikael Mattila, expert coordonare operațională, Finlanda.

MAIMAI

Noutăţile partenerilor

comentarii: