image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Agențiile ONU Moldova au oferit suport refugiaților din Ucraina în valoare de 1,5 mln lei

De la începutul războiului din Ucraina și până în prezent, peste 250 de mii de persoane din țara vecină au traversat hotarul cu Republica Moldova. Dintre aceștia, peste 100 de mii au rămas în Moldova, numărul fiind în continuare în creștere odată cu intensificarea acțiunilor militare.

Aproximativ 90% din numărul total al persoanelor refugiate sunt femei și copii, persoane vulnerabile, cu grad ridicat de expunere la diferite riscuri. În contextul ofensivei militare din Ucraina, 16 agenții și programe ONU Moldova, cu prezență în țară, și-au mobilizat imediat forțele și în coordonare cu Guvernul Republicii Moldova și Agenția ONU pentru Refugiați, agenție ONU care conduce răspunsul la criza de refugiați din Ucraina, a oferit susținere imediată persoanelor din Ucraina care s-au refugiat în Republica Moldova, se arată într-un comunicat de presă al ONU Moldova.

Pentru a oferi asistență imediată refugiaților din Ucraina, mai multe agenții ONU, printre care: Organizația Internațională pentru Migrație, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Fondul ONU pentru Populație, Agenția ONU pentru Refugiați, Fondul ONU pentru Copii, Oficiul ONU pentru Combaterea Drogurilor și Crimei, Agenția ONU pentru promovarea egalității de gen și abilitarea femeilor, Organizația Mondială a Sănătății, au întreprins vizite la punctele de trecere a frontierei și locurile temporare de adăpost pentru a evalua necesitățile umanitare.

Până în prezent echipa ONU Moldova a reușit să ofere ajutor și asistență sub formă de produse de igienă personală, medicamente,  echipament și produse medicale, pachete alimentare, seturi de produse de igienă menstruală, scutece, șervețele umede, dezinfectanți, medicamente de primă necesitate și pachete de mâncare, materiale informaționale pentru refugiați, sprijin în comunicarea de criză pentru Centrul Unic de Gestionare a crizei refugiaților din Ucraina, echipamente de protecție împotriva COVID19, precum și măști, dezinfectanți, suport pentru acomodare temporara în stațiunile Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

În același timp, au fost furnizate încălzitoare pentru corturi, corturi, cabine de duș, corpuri de iluminat, paturi, saltele, cuverturi, echipament necesar autorităților de resort, cum ar fi computere, scanere, echipament de lucru. Refugiații au fost monitorizați la punctele de trecere a frontierei și la centrele de plasament temporar/adăposturile create pentru ei, pentru a identifica necesitățile lor, dar și pentru a identifica potențialele lacune în sistemul de suport național, cu scopul ca acestea să fie înlăturate.

Valoare totală a suportului oferit până la data de 6 martie se estimează la peste 1,5 milioane lei, fonduri oferite de agențiile ONU și programele acestora finanțate de UE, Elveția, Suedia și alți parteneri de dezvoltare.

ONU Moldova este într-un proces continuu de coordonare cu autoritățile centrale și locale pentru a soluționa necesitățile persoanelor refugiate, se arată în comunicat.

Organizația Națiunilor Unite este recunoscătoare cetățenilor RepubliciiMoldova care nu au rămas indiferenți și au manifestat generozitate, solidaritate și umanitate față de persoanele refugiate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: